Keniase Moslims redden Christenen bij aanval

dinsdag, 22 december 2015
Nieuws
Keniaanse Moslims die in een bus reisden die door Islamitische terroristen werden overvallen, hebben het leven gered van hun christelijke medereizigers.
20151222-Mandera-bus-attack

Keniaanse Moslims die in een bus reisden die door Islamitische terroristen werden overvallen, hebben het leven gered van hun christelijke medereizigers. “Ze weigerden zich in groepen te laten splitsen en Moslim vrouwen gaven hun kleren aan niet-Moslim vrouwen en meisjes”, zo verklaart een van de buspassagiers.

Saamhorigheid
De aanval vond plaats bij het noordoostelijke dorpje El Wak aan de Somalische grens. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de Al-Shabaab, een moslimextremistische beweging uit Somalië die geregeld aanslagen pleegt in het noordoosten van Kenia. De bus was op weg van de hoofdstad Nairobi naar de stad Mandera. Minstens twee mensen kwamen bij de aanval om het leven. “De lokale bevolking gaf blijk van patriottisme en saamhorigheid”, zo verklaarde gouverneur Ali Roba van Mandera tegenover het Keniaanse dagblad Daily Nation. “De terroristen besloten de aftocht te blazen toen de passagiers één lijn trokken.”

Bekende werkwijze
De overval vertoonde overeenkomsten met eerdere aanvallen in Kenia. Zo werden ook bij de aanslag van Al-Shabaab op de universiteit van Garissa in april, christenen van de moslims gescheiden. De terroristen doodden de christenen en lieten de moslims gaan. Daarbij kwamen 148 mensen om het leven. Vorig jaar werd bij Mandera eveneens een bus door terroristen van Al-Shabaab aangevallen. Daarbij doodden zij 28 niet-moslims die op weg waren naar Nairobi voor de kerstvakantie.

Frustratie Moslims
De busreizigers toonden zich bijzonder moedig met hun verrassende besluit zich niet door de terroristen te laten intimideren. Maar de reactie is ook ingegeven door frustratie. Een meerderheid van de bevolking in het noordoosten van Kenia bestaat uit Moslims van Somalische afkomst. Deze groep is zwaar getroffen door de aanvallen van Al-Shabaab, ook al zijn niet-moslims het voornaamste doelwit van de Somalische terroristen. Meer dan 2000 leraren en personen werkzaam in de gezondheidszorg, afkomstig uit andere delen van het land, hebben de streek te verlaten.

Mogelijk realiseerden de reizigers in de bus zich dat de streek zich zo’n aanslag niet nog eens kon veroorloven. Het is interessant te weten of deze reactie de plaatselijke bevolking tot actiever verzet zal aanzetten tegenover Al-Shabaab, dat meerdere malen aanslagen in de streek heeft gepleegd.

Een medewerker van de Makkah busonderneming, die met de chauffeur van de aangevallen bus had gesproken, bevestigde tegenover de BBC dat Moslims hadden geweigerd zich van hun christelijke medepassagiers te laten scheiden. Een van de passagiers is neergeschoten nadat hij had geprobeerd van de terroristen weg te rennen toen ze werden gedwongen uit de bus te stappen.

Al-Shabaab is met Kenia in strijd gewikkeld sinds Keniaanse strijdkrachten in oktober 2011 Somalië binnentrokken in een poging de terroristen uit te schakelen. Een groot deel van de bevolking in het noordoosten van Kenia bestaat uit etnische Somaliërs.

Bron: Bashkas Jugsodaay, BBC News