Kenia: twee kerken aangevallen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Keniaanse stad Garissa zijn zondagmorgen twee kerken tijdens de ere- dienst aangevallen. Daarbij zijn minstens zeventien doden gevallen, melden verschillende persbureaus...
20120703_Kenia01

In de Keniaanse stad Garissa zijn zondagmorgen twee kerken tijdens de eredienst aangevallen. Daarbij zijn minstens zeventien doden gevallen, melden verschillende persbureaus.

De daders worden gezocht in kringen van de radicaal islamitische Al Shabaab die een groot deel van buurland Somalië onder controle heeft.

Tientallen gewonden

Volgens dominee Ibrahim Magunyi van de Oost-Afrikaanse Pinkstergemeente zijn tientallen gewonden met spoed naar het provinciale ziekenhuis van Garissa gebracht. Internationale persbureaus spreken over veertig gewonden. Tegenover de organisatie International Christian Concern ICC verklaarde dominee Magunyi dat er nog een aantal mensen aan hun verwondingen zou zijn bezweken.

Gecoördineerde aanval

Bij de gecoördineerde aanval op de Pinksterkerk werden eerst twee postende politieagenten omgebracht waarna vier mannen met bivakmutsen granaten in de kerk gooiden en op de gelovigen begonnen te schieten. Ook een rooms-katholieke kerk werd met granaten aangevallen, maar het is niet duidelijk of ook daar slachtoffers vielen.

Infiltratie

ICC regiomanager voor Afrika Jonathan Racho heeft al eerder gewaarschuwd voor de infiltratie door leden van Al Shabaab. In Garissa woont een grote groep etnische Somaliërs van wie er velen hun land zijn ontvlucht vanwege de onveiligheid. "Wij zijn zeer bedroefd door deze moorden op christelijke gelovigen", aldus Racho. "De acties van de islamisten tonen hun volledige minachting voor het menselijk leven. We dringen er bij de Keniaanse autoriteiten om de daders op te sporen en te berechten. De autoriteiten moeten begrijpen dat ze op een kruitvat zitten en dat voor Al-Shabaab alle burgers een doelwit vormen en niet alleen christenen."

Golf van aanslagen

Sinds Kenia in oktober vorig jaar de Afrikaanse Unie met troepen steunt om de orde in Somalië te herstellen hebben vermoedelijke leden of sympathisanten van Al Shabaab op tientallen plaatsen aanslagen gepleegd.

Garissa ligt zo’n honderd kilometer van Dadaab, het waarschijnlijk grootste vluchtelingenkamp ter wereld waar Somali’s mede vanwege het schrikbewind van Al Shabaab hun toevlucht hebben gezocht.
Deze week werden vier medewerkers van een Noorse hulporganisatie bevrijd nadat zij drie dagen eerder waren ontvoerd. Hun Keniaanse chauffeur werd daarbij vermoord. Vanwege de vele ontvoeringen van hulpverleners het afgelopen jaar hebben hulporganisaties het aantal hulpverleners in het kamp sterk gereduceerd.

Bron: ICC, foto: jambonewspot