Kenia: shariarechtbank "illegaal"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Keniaanse rechtbank heeft de bestaande islamitische sharia­recht­banken illegaal en discrimi­nerend verklaard. De islamitische recht­banken stellen de islam boven alle andere godsdiensten en zijn daarmee in strijd met de grondwet van
kenia1005261

Een Keniaanse rechtbank heeft de bestaande islamitische shariarechtbanken illegaal en discriminerend verklaard.

De islamitische rechtbanken stellen de islam boven alle andere godsdiensten en zijn daarmee in strijd met de grondwet van de seculiere staat Kenia, aldus de rechters. De islamitische rechtbanken vormen een gevoelig punt in het nieuwe ontwerp van de grondwet. Daarover moet in augustus een referendum worden gehouden.

De zogeheten Kadhi’s stamen uit het Britse koloniale tijdperk en hielden zich voroal bezig met huwelijkszaken en erfeniskwesties voor de Keniaanse moslimminderheid.

Omdat de maatschappelijke invloed van de rechtbanken aanzienlijk is toegenomen hebben de christelijke Kerken de zaak zes jaar geleden aangekaart.

De positie van de islamitische rechtbanken wordt meegenomen in de grondwetsherziening die na de verkiezingsonlusten van 2007 werd afgesproken. (Bron: CNA)