Kenia: Protest tegen islamitische rechtbanken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
23 Christelijke Kerken en geloofs­gemeen­schappen in Kenia hebben fel geprotes­teerd tegen de erkenning van islamitische rechtbanken in de nieuwe grondwet, meldt CISA.
harmonized-draft_kenya-200-x-221

23 Christelijke Kerken en geloofsgemeenschappen in Kenia hebben fel geprotesteerd tegen de erkenning van islamitische rechtbanken in de nieuwe grondwet, meldt CISA.

In een perscommuniqué zeggen de christelijke organisaties "radicaal tegen" opname van de islamitische rechtbanken in de grondwet te zijn.

"Het is duidelijk dat de islamitische gemeenschap feitelijk bezig is voor zichzelf een islamitische staat binnen de staat te vormen. Dit is een staat met zijn eigen sharia-banksysteem, zijn eigen sharia-verzekering, een eigen Halalbureau en nu willen zij ook een eigen rechtssysteem", aldus de Keniase kerkleiders.Een dergelijke stap vergroot alleen maar de verdeeldheid in het land op basis van religie en is een gevaarlijke trend die het land zal vernietigen.

Het verankeren van een religie in de grondwet is een risico dat wij niet moeten willen nemen. Wij zijn weten allemaal hoeveel landen gebukt gaan onder religieuze tegenstellingen, aldus de verklaring."Wij verklaren dat als deze kardinale principes ontbreken in ontwerpgrondwet de christelijke Kerken in Kenia geen andere optie hebben dan het ontwerp volledig af te wijzen en nee te stemmen."

"Wij benadrukken dat een godsdienst niet grondwettelijk hoeft te worden erkend om gebruik te genieten van het systeem. Bovendien herinneren wij eraan dat alle Kadhi-rechtbanken worden betaald uit belastinggeld. Wij vinden het niet eerlijk dat alle Kenianen verplicht zijn om financieel bij te dragen aan het beslechten van geschillen van slechts een religieuze groepering.Eerdere pogingen om de Kadhi-rechtbanken via de voorbereidingscommissie geschrapt te krijgen zijn mislukt.

De Kerken zijn wel met de opname van een clausule die erkent dat het menselijk leven begint bij de conceptie en niet pas bij de geboorte, zoals aanvankelijk was voorgesteld. (Bron: CISA)