Keel Christelijke leraar in Mosul doorgesneden, stad weer in angst gedompeld

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
De politie in Mosul vond het lichaam van een Christelijke vrouw met een doorgesneden keel. De gruwelijke ontdekking werd deze week gedaan in een gebied waar in het verleden aanvallen zijn begaan tegen...
Christian-teacher-has-throat-cut-in-Mosul-plunging-city-in-fear-again-26799

De politie in Mosul vond het lichaam van een Christelijke vrouw met een doorgesneden keel. De gruwelijke ontdekking werd deze week gedaan in een gebied waar in het verleden aanvallen zijn begaan tegen leden van de Christelijke minderheid in de stad. Sommigen, zoals bisschop Faraj Rahho en pater Ragheed Ganni, werden ontvoerd en vermoord. Bronnen vertelden AsiaNews dat het slachtoffer is Shdha Elias, een 54-jarige Chaldeeuwse, werkte als leraar "in een school in de al Bath buurt." Zij "leefde echter in Bar Nirgal, vlak bij de universiteit". Door haar dood, wordt ze de laatste op "de lange lijst van Christelijke martelaren in Mosul."

 

Volgens de bron, "Lopen de spanningen tussen soennieten en sjiieten in Irak hoog op, niet alleen in het noorden. En vrede en nationale verzoening lijken ver weg." Mosul is een bolwerk van soennitische wahhabisme, dat nauw verbonden is met Saoedi-Arabië. Volgens experts in Iraakse politiek, is hun doel "het opzetten van een staat gebaseerd op de sharia," met de Koran en de Soennah als de basis van wetgeving en ‘islam als de enige staatsgodsdienst ". In een dergelijk systeem, kunnen leden van andere religies kiezen tussen bekering, vlucht of het betalen van belastingen voor niet-moslims.

In het noorden van Irak, zijn de Christenen doelwit van moord en ontvoering ten behoeve van afpersing. Ze zijn ook gevangen in het kruisvuur tussen Arabieren, Turkmenen en Koerden die strijden om de macht en controle van de rijke olievoorraden in het gebied.

In tien jaar van conflict, heeft de Christelijke gemeenschap meer dan de helft van zijn leden verloren in een uittocht van ‘Bijbelse’ proporties na een reeks moorden.

Een Christelijke ambtenaar in Mosul Governatorate, anoniem om redenen van veiligheid, erkend dat "veel Christelijke families" zijn gevlucht. "Ze hebben het vertrouwen in alles verloren", zei hij. "De overheid is niet in staat iets te doen om hen te beschermen. Welke toekomst hebben niet-moslims in landen waar geweld zegeviert!"

 

Bron en foto: AsiaNews