De regering van de vroegere Sovjetrepubliek Kazachstan heeft onlangs alle gebeds- ruimten in gevangenissen laten sluiten.
Volgens een nieuwe wet zijn alle religieuze activiteiten in openbare gebouwen verboden, dus ook in gevangenissen.
Minister van Binnenlandse Zaken Alika Kadenova heeft verklaard dat alle gebedsruimten bovendien illegaal waren. Dat bevreemdt Alekseandr Suvorov, priester van het Orthodoxe Bisdom Astana en Almaty, omdat er geen enkele verantwoordelijke functionaris is opgepakt. Wel zijn op de dag van de sluiting een aantal Moslimgevangenen in een isoleercel geplaatst omdat zij in hun cellen baden.
Geen reden
Volgen woordvoerder Omirbek Ongar van de Islamitische gemeenschap, staan de gevangenissen onder strenge politiecontrole, dus er is geen enkele reden om via de gebedsruimten aanslagen of de verspreiding van Islamitisch extremisme te vrezen.
De afgelopen maanden hebben gevangenen de overheid herhaaldelijk opgeroepen hen gebedsruimten ter beschikking te blijven stellen. "We hebben brieven geschreven en contact opgenomen met de autoriteiten, maar niemand luistert", aldus de Moslimleider. "Gevangenen moeten het nu zonder gebedsruimten doen."
Het gaat in totaal om 163 bidplaatsen. Daarvan zijn er rond 100 Islamitisch, de overige behoren tot de Kazachs-Orthodoxe Kerk. Zij zijn de enige twee religies die in gevangenissen gebedsruimten mochten hebben.
Controle
Vorig jaar oktober deed president Nursultan Nazarbayev een reeks wetsvoorstellen om het Islamitisch extremisme te bestrijden. Die wetten hebben gevolgen voor alle religieuze groeperingen. Het doel lijkt te zijn om alle religieuze groepen onder controle van de overheid te brengen naar het voorbeeld van China. Om te kunnen bestaan moet elke religieuze groep aantonen dat ze ten minste 5.000 leden hebben. De wetten verbieden elke vorm van religieuze uiting op openbare plaatsen. Moslima’s mogen geen hoofddoek dragen.
In principe waren alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Kazachse Islamitische gemeenschap uitgesloten van deze beperkingen, maar de recente ontdekking van extremistische groeperingen heeft ertoe geleid dat de overheid ook deze twee groepen in de greep wil krijgen.
Bron: AsiaNews