Katholieken Turkije: "Niet bedreigd"

maandag, 18 juli 2016
Nieuws
De secretaris-generaal van de Turkse bisschoppenconferentie verzekert dat de christenen zich op geen enkel moment geviseerd hebben gevoeld.
turkije_armenie_20160615

Na de mislukte poging tot staatsgreep in Turkije voelen de katholieken er zich niet meteen bedreigd. Niet tijdens de coup noch tijdens de herovering van de controle door de regering zijn ze bedreigd geweest. Dat bevestigt pater Anton Bulai, franciscaan en secretaris-generaal van de Turkse bisschoppenconferentie. "Wij hebben geobserveerd hoe de situatie zich ontwikkelde en hoe de mensen reageerden." Over de mogelijkheid van een nieuwe islamiseringsgolf onder president Recep Tayyip Erdogan wil pater Bulai zich niet uitlaten. Wat er gebeurd is, was niet tegen christenen of godsdiensten gericht. Vanuit dit perspectief is het voor ons rustig gebleven.

Heikele situatie
Ook woordvoerder Rinaldo Marmara van de bisschoppenconferentie reageert terughoudend. Hij heeft het wel over een heikele situatie. Maar zoals de bisschoppen zich anders ook niet over politiek uitlaten, zullen ze dat zeker nu niet doen. Marmara wijst op de absoolute minderheidspositie van christenen en het ontbrekende juridische statuut van de katholieke Kerk in Turkije. Er wordt uiteraard met de nodige spanning uitgekeken naar hoe de situatie de komende dagen zal evolueren. De katholieke Kerk in Turkije telt naar een Vaticaanse schatting om en bij de 46.000 gelovigen, op een bevolking van 79 miljoen.

Bron: Kathpress/kerknet