Katholieken in Bangladesh dakloos na brandstichting

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een dorp in het noordwesten van Bangladesh, met overwegend Katholieke inwoners, is recentelijk aangevallen door een groep Moslims. Bij dit offensief zijn zeven huizen verbrand. De meeste bezittingen, inclusief geld, zijn in vlammen opgegaan. Verscheidene
20111003_Bangladesh01

Een dorp in het noordwesten van Bangladesh, met overwegend Katholieke inwoners, is recentelijk aangevallen door een groep Moslims. Bij dit offensief zijn zeven huizen verbrand. De meeste bezittingen, inclusief geld, zijn in vlammen opgegaan. Verscheidene mensen zijn zwaar gewond geraakt. Zeker zes zwaar gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het nabijgelegen hospitaal. Bij de aanval is gebruik gemaakt van stokken en scherpe wapens.

Getuigen

"We hebben hier vier mannen en twee vrouwen met ernstige verwondingen aan de borst, hoofd, rug en andere plaatsen", laat een verpleegster van het ziekenhuis weten. De plaatselijke parochiepriester zegt: "Nadat we de politie gealarmeerd hadden over de aanval sloegen de daders op de vlucht." De pastoor heeft de plaats van het onheil bezocht en hulpgoederen, waaronder rijst en dekens, uitgedeeld.

Rechtszaak

De reden dat Moslims de overwegend Katholieke bevolking hebben aangevallen, is een langlopend geschil over landrechten. Eén van de slachtoffers is inmiddels een rechtszaak, met rechtsbijstandhulp van de plaatselijke Caritasvereniging, begonnen tegen de daders. De politie heeft de plaatselijke bevolking verzekerd dat er gedegen onderzoek wordt gedaan en dat de schuldigen passend worden gestraft. Ondanks die toezegging blijven verschillende dorpelingen bang voor meer agressie. De pastoor licht toe: "De twist over landbezit met Moslims is één van de grootste uitdagingen waarmee de Katholiek bevolking wordt geconfronteerd." (Bron: KN/UCANews)