Katholieken en moslims moeten samen secularisatie bestrijden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Katholieken en moslims moeten samen de secularisatie bestrijden. Dat staat in een verklaring van de islamitische-katholieke commissie voor dialoog, die...
20132706_Tauran02

Katholieken en moslims moeten samen de secularisatie bestrijden. Dat staat in een verklaring van de islamitische-katholieke commissie voor dialoog, die vorige week bijeen was in Rome.

Daarnaast zouden gelovigen van beide godsdiensten zich moeten inzetten voor hulp aan de armen.

De bijeenkomst werd bijgewoond door kardinaal Jean-Louis Tauran, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog, en Hamid bin Ahmad Al-Rifaie, voorzitter van het Internationaal Islamitisch Forum voor Dialoog.

Beiden veroordeelden het bloedvergieten in Syrië en riepen de internationale gemeenschap op om "al het mogelijke" te doen om de gevechten te stoppen.

De commissieleden werden door paus Franciscus ontvangen. Hij moedigde hun aan om hun inspanningen voort te zetten op het pad van de "respectvolle en vruchtbare dialoog tussen gelovigen voor de vrede en welvaart in onze wereld".

In de verklaring bevestigde de commissie "dat het christendom en de islam de onafscheidelijke complementariteit tussen het materiële en het spirituele domein bevestigen."

Volgens de commissie is het "onze verantwoordelijkheid als gelovigen om deze dimensies met elkaar in het leven te verzoenen".

"Veel mensen lijden onder het verlies van geestelijke en religieuze wortels, een fenomeen dat zowel de innerlijke en morele dimensies van individuen en samenlevingen verzwakt, en dat de wereld van vandaag wordt geconfronteerd met vele soorten crises", aldus de verklaring.

De volgende ontmoeting van de commissie zal in Tatwan in Marokko plaatsvinden.