fbpx

Katholieke verpleegster beschuldigd van bekeren patiënten

dinsdag, 25 mei 2021
Nieuws
Hindoefundamentalisten uit Madhya Pradesh hebben een video online geplaatst waarin ze beweren dat een verpleegster mensen uitnodigt om tot Jezus te bidden om zichzelf te redden van de pandemie. De voorzitter van een christelijke mensenrechtenorganisatie noemt de video een “kunstig geconstrueerde, valse beschuldigingen tegen een persoon die haar leven op het spel zet voor dat van anderen.”
20210319 India_stop_attacks_churches

In de Indiase deelstaat Madhya Pradesh is een gezondheidswerker geconfronteerd met een politieonderzoek naar aanleiding van een video waarop zij naar verluidt te zien is terwijl zij van huis tot huis gaat om te vragen tot Jezus Christus te bidden voor bescherming tegen Covid-19. Het filmpje werd gepost door BJP-parlementslid Rameshwar Sharma, die beweert dat het bewijs vormt van een bekeringscampagne. Madhya Pradesh is een van de staten die worden geregeerd door de BJP, een hindoe-nationalistische partij.

In de video is te horen hoe de persoon die de video opneemt tegen haar zegt: “Waarom vraagt u mensen om tot Jezus Christus te bidden? Wie heeft u hierheen gestuurd? Van welk ziekenhuis bent u? Omdat u mensen vertelt dat ze zullen genezen door tot Jezus Christus te bidden.” De verpleegster zelf is op de video niet te horen. De plaatselijke hoofdinspecteur, B.S. Thakur, zegt echter dat zij klachten heeft ontvangen dat zij over het christendom zou hebben gesproken terwijl zij bezig was met de volksgezondheidscampagne ‘Kill Coronavirus.’ Thakur beweert ook dat ze religieuze pamfletten bij zich had. De verpleegster werd naar het politiebureau gebracht en zeker een uur ondervraagd.

Het onderzoek wordt voortgezet, terwijl het hoofd van de plaatselijke gezondheidsdienst heeft verklaard dat hij reeds een rapport heeft ingediend bij zijn superieuren, waarin is gevraagd haar contract op te schorten. Sajan K. George, voorzitter van de Global Council of Indian Christians spreekt van “valse en kunstig geconstrueerde” beschuldigingen. Hij noemt zowel de plaats van aangifte als de wijze waarop deze is gedaan verdacht. “De verpleegster had officieel dienst en ging van huis tot huis in het door stammen gedomineerde ontwikkelingsblok Bajna, in het Ratlam district van Madhya Pradesh. Het district kent een golf van besmettingen en een hoog aantal sterfgevallen ten gevolge van Covid. De verpleegster was bezig met het overhandigen van dieetplannen in dit gebied.”

Volgens George gebruiken onverdraagzame rechtse krachten bepalingen in de wet op de vrijheid van godsdienst van Madhya Pradesh (2021) om valse bekeringsclaims in te dienen. Deze wet wordt gebruikt als een instrument om de christelijke gemeenschap te terroriseren. “Met persoonlijk risico ging deze jonge verpleegster van deur tot deur, als gezondheidswerker, om het district en de staat te helpen in deze tweede golf van pandemie. Het Coronavirus moet een halt worden toegeroepen met de juiste medische behandeling die deze toegewijde verpleegster gaf, waarbij ze haar eigen leven in de waagschaal stelde, maar helaas is het communale virus ook in India een virus geworden.”

Bron: AsiaNews