De Katholieke gemeenschap van Vinh in Noord-Vietnam, viert het ontslag uit de gevangenis van Chu Manh Son, een gewetensgevangene die zijn gevangenisstraf van 30 maanden volledig uitdiende. Hij was veroordeeld wegens overtreding van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. Volgens dit artikel is ieder die ‘propaganda tegen de staat’ voert, strafbaar. In de praktijk wordt dit artikel door de autoriteiten gebruikt (en misbruikt) om afwijkende meningen de kop in te drukken en activisten en politieke tegenstanders gevangen te zetten. De jonge Katholiek verliet zijn cel op zondag middag en keerde naar huis terug waar hij ‘warm’ werd verwelkomd door familie, vrienden en leden van de lokale Christelijke gemeenschap.
Plaatselijke Katholieke bronnen voegden hier aan toe dat zich een ‘grote menigte’ voor de gelegenheid verzamelde. Hieronder veel meelevende parochieleden uit Duc Lân, bisdom Binh in de provincie Nghe An en overtuigde Katholieken vanuit de gehele provincie evenals familieleden.
Vë³ë³r zijn aanhouding, studeerde de vijfentwintig jarige Chu Manh Son medicijnen aan de Nghe An universiteit en was hij een actief lid van de Johannes Paulus II Pro-Life beweging. Hij was ook actief betrokken bij de strijd voor recht en waarheid, activiteiten die door de autoriteiten worden gezien als ‘anti regeringspropaganda’. Hij maakte deel uit van een groep van 17 Katholieken in het bisdom Vinh en Thanh Hoa die door veiligheidsagenten in de tweede helft van 2011 werden aangehouden. Son werd op 3 augustus gearresteerd en op 26 september 2012 tot 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij zat zijn straf uit in de Phu Son gevangenis, in de provincie Thai Nguyen (Noord Vietnam).
Hij heeft nu nog eens een jaar huisarrest voor de boeg, door de autoriteiten afgezonderd en beroofd van een aantal grondrechten. Wat hem is overkomen, maakt deel uit van een harde regeringscampagne die al enige tijd gaande is en gericht tegen dissidenten, ‘bloggers’, leiders van godsdienstige groeperingen (onder wie Boedisten), Katholieke activisten en hele gemeenschappen. Dit gebeurde afgelopen jaar in het bisdom Vinh toen media en autoriteiten een lastercampagne begonnen en aanvallen richtten op de bisschop en de gelovigen.
Zoals uit dit geval blijkt, treft de onderdrukking personen wier enige schuld is dat zij vragen om godsdienstvrijheid en respect voor burgerrechten. Van de 87 miljoen inwoners van Vietnam is 48 procent Boedist, meer dan 7 procent Katholiek, 5,6 procent lid van een panreligieuze beweging en 20 procent atheïstisch. De Christelijke gemeenschap, een kleine, maar numeriek niet te verwaarlozen minderheid, is vooral actief in onderwijs, gezondheidszorg en sociaal werk. In de afgelopen jaren is de godsdienstvrijheid in Vietnam voortdurend afgekalfd. Met Decreet 92 is het aantal beperkingen op het belijden van godsdienst uitgebreid en is het in toenemende mate afhankelijk van de grillen van de Communistische partij en de één partij staat.
Bron en foto: AsiaNews