fbpx

Katholieke radiozender essentieel in Burkina Faso

Project
In Afrika is radio het ideale medium om de mensen te bereiken. In het bijzonder op afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen speelt de radio een belangrijke rol in de verspreiding van het geloof en tevens op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en advies. Nu scholen gesloten zijn door de coronacrisis, komt daar ook onderwijs bij.
Support for populations in insecure and internally displaced areas by radio broadcasts

Al meer dan 50 jaar lang ondersteunt Kerk in Nood de evangelisatie door middel van massamedia, vooral via de radio. Pater Werenfried van Straaten, de oprichter van onze hulporganisatie, had immers al heel snel door dat de Kerk in gebieden waar de afstanden zeer groot zijn en er een tekort aan priesters is, dankzij de moderne media naar de gelovigen thuis kan worden gebracht wanneer de gelovigen zelf niet naar de kerk kunnen gaan. Burkina Faso kent al 10 jaar diocesane radiozenders. Twaalf van de vijftien bisdommen beschikken over een eigen radiostation. De bisschoppenconferentie heeft al die radiozenders nu samengevoegd. Vanwege de talloze problemen waarmee het land wordt geconfronteerd, is het nodig om de krachten te bundelen.

Aanslagen in het noorden
Een bijzondere rol speelt de radio in het noorden van het land. Daar zijn wegens de regelmatige terroristische aanslagen en aanvallen meer dan 750.000 mensen op de vlucht en meer dan 1.000 scholen gesloten. De onveiligheid en de chaos nemen steeds verder toe. In crisisgebieden is de radio een belangrijk instrument om de mensen te waarschuwen voor gevaar, hen te begeleiden en te bemoedigen in het geloof. Bovendien helpt de radio om verzoening en vrede tot stand te brengen.

De coronacrisis heeft de belangrijke rol van de radio nog verder versterkt. Zo worden aan de bevolking belangrijke preventietips gegeven en krijgen kinderen en jongeren een minimum aan opleiding via de radio, nu ze niet naar school kunnen. Daarnaast kunnen de mensen op veilige afstand deelnemen aan Misvieringen, catechese volgen en samen bidden. Zo blijft het geloof levend, juist in tijden wanneer mensen God het meest nodig hebben.

Voor de verdere uitbouw van dit landelijke radiostation heeft de Burkinese Kerk uw hulp nodig. Helpt u mee? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van: 125-00-69 Burkina Faso. Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten in de regio gebruikt.