Katholieke minister van Pakistan doodgeschoten door Taliban

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Shahbaz Bhatti, de enige Katholieke minister van Pakistan, is woensdag in Islamabad op straat vermoord. Een groep gewapende gemaskerde mannen overviel de auto waarin hij zat. Hij werd de auto uitgetrokken en op klaarlichte dag...
20110214ShahbazBhatti01

Shahbaz Bhatti, de enige Katholieke minister van Pakistan, is woensdag in Islamabad op straat vermoord. Een groep gewapende gemaskerde mannen overviel de auto waarin hij zat. Hij werd de auto uitgetrokken en op klaarlichte dag doorzeefd met kogels. De moord is opgeëist door de Pakistaanse Taliban.

De kleinzoon van Bhatti was bij hem toen de brute moord plaatsvond. De bewakers van de minister waren op dat moment niet aanwezig. In allerijl is Bhatti nog naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht op dat moment al niet meer baten. De terroristen die hem om het leven hebben gebracht, lieten een notitie achter op de plaats van het misdrijf. In het briefje eisten zij, namens de Taliban, de aanslag op. Bhatti was altijd een fel tegenstander van de wet tegen de godslastering. Dit was voor de Taliban de reden hem te doden.

President Zardari liet via zijn assistent weten: "Dit is een gezamenlijke campagne om alle progressieve, liberale en humanitaire stemmen in Pakistan te onderdrukken. Het is tijd voor de nationale en federale regering zich duidelijk uit te spreken en een stevig standpunt in te nemen tegen deze moordenaars, om de essentie van Pakistan te redden."

Asia Bibi

De Katholiek Shahbaz Bhatti werd korte tijd terug benoemd tot minister van minderheden. Moedig verdedigde hij Asia Bibi, een op valse beschuldigingen ter dood veroordeelde Christen op grond van de wet tegen de godslastering. De minister van informatie zei dat Bhatti een belangrijke rol had bij het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Hij voegde eraan toe: "Wij zijn diep bedroefd door zijn tragische dood." De minister van informatie verzekerde dat de Pakistaanse regering gaat onderzoeken waarom Bhatti zonder gewapende escorte onderweg was.

Een persoonlijke vriend van Bhatti vertelde dat de vermoorde minister de afgelopen tijd veel bedreigingen had ontvangen. Hij had hem geadviseerd Pakistan voor een poosje te verlaten, maar Bhatti had dat geweigerd. (Bron: KN/AsiaNews)