fbpx

"Katholieke Kerk Congo doelbewust op korrel"

woensdag, 22 februari 2017
Nieuws
ACN-20170222-51093

In Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, circuleren pamfletten waarin wordt opgeroepen katholieke kerken, kloosters en scholen te verwoesten. “De Katholieke Kerk wordt doelbewust op de korrel genomen om haar missie van vrede en verzoening te vernietigen”, stelde kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya op 19 februari om een boodschap, zo schrijft ***La Croix***.

Verwijzend naar recente aanvallen op een seminarie en een parochie in Congo zei de aartsbisschop van Kinshasa dat de Congolese bisschoppen “deze geweldsdaden afwijzen, die ons land waarschijnlijk verder in onzegbare chaos storten”.

Op 18 februari vielen gewapende mannen het seminarie van Kananga aan. Ze plunderden het gebouw voordat het leger ze kon verdrijven. In een ander incident werd een dag later een katholieke kerk in Kinshasa geplunderd door jonge mensen, die rugzakken droegen om de buit te kunnen meenemen.

Bisschop Félicien Mwanama Galumbulula van Luiza veroordeelde het “exceptionele geweld en de onvoorstelbare wreedheden” die in Centraal-Congo begaan zijn door leden van de militie van wijlen Kamwina Nsapu. Bij de botsingen tussen de militie en het leger zijn in totaal meer dan honderd doden gevallen. De slachtoffers, zei mgr. Galumbulula, zijn “vreedzame burgers” en de bevolking is dermate geschokt dat het soms “onmogelijk is de begrafenis van de slachtoffers te organiseren”. Enkele parochies “zijn verlaten en andere geplunderd”.

Paus Franciscus zei zondag bij het angelusgebed te bidden voor Congo en voor de religieuzen en hulpverleners “die werken in die moeilijke regio”. Hij herhaalde zijn oproep aan de Congolese overheid en de internationale gemeenschap om “passende en tijdige besluiten” te nemen “om deze broeders en zusters van ons te helpen”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – Catholic Culture