Katholieke kerk aangevallen in Caïro

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Leden van een Islamitische salafistische beweging hebben in een voorstad van Caïro een Katholieke kerk aangevallen. Dat meldt...
20111105_Egypte01

Leden van een Islamitische salafistische beweging hebben in een voorstad van Caïro een Katholieke kerk aangevallen. Dat meldt de Italiaanse missionaris Luciano Verdoscia. "De groep kwam al schietend de kerk binnen en doodde de vader van een van onze postulanten", zei pater Verdoscia. De man "werd geraakt door meerdere schoten in de borst".

Aanleiding

De reden voor de aanval is volgens de missionaris "het verhaal van Kamilia, de vrouw van een Koptisch-orthodoxe priester". De vrouw wilde scheiden van haar man, iets dat de Koptische Kerk niet toelaat. Zij zocht haar toevlucht tot de Islam zodat zij kon ontsnappen aan haar man. De Salafisten beweren dat de vrouw gevangen werd gehouden en dat ze tegen haar zin weer werd bekeerd tot het Koptische geloof.

Islam

Verdoscia vindt dat "de Islam moet evolueren". Hij hoopt dat "gematigde Moslims de goede waarden van de Islam gaan vertegenwoordigen". De moorden zijn te wijten "aan het feit dat groepen mensen door Islamieten als ongelovigen kunnen worden betiteld; waarna ze beroofd en gedood mogen worden".

Salafisten

Imbaba, de voorstad waar de aangevallen kerk ligt, staat bekend als zeer arm. Salafisten recruteren er mensen voor hun beweging. Het gebied is een broeinest van moslimfanatisme. De Salafisten zijn een kleine groep, maar laat door zeer gewelddadige acties van zich horen. Sommigen beweren zelfs dat deze groep in stand word gehouden door het oude Egyptische regime, dat vindt dat er een sterke overheid nodig is die met ijzeren hand regeert.

Minderheid

Volgens Vaticaanse statistieken is slechts 0,3% van de ruim 79 miljoen Egyptenaren Katholiek.

 

(Bron:KN/CatholicCulture)