Krakow, Polen – WereldJongerenDag, een massale bijeenkomst van katholieke jongeren van over de gehele wereld, ook wel spottend bijgenaamd het ‘katholieke Woodstock’, vond van 25 tot 31 juli plaats in het Poolse Krawow, waar zich volgens schattingen van organisatoren ruim twee miljoen mensen verzamelden voor een festival van pret, eten en geloof. Vergelijk dat met de gebeurtenissen die juist daarvoor in de wereld hadden plaats gevonden, in de maand voordat de jongeren in Krakow neerstreken. De volgende lijst is niet eens volledig:
- In Bahrein lieten terroristen een bom afgaan waarbij een vrouw en drie kinderen om het leven kwamen.
- Eveneens op 1 juli schoten gewapende lieden op de Westelijke Jordaanoever op een voorbijrijdende auto waarbij zij de bestuurder, een Joods schoolhoofd, doodden en zijn vrouw en kinderen verwondden.
- Op 2 juli schoten gewapende lieden van de radicale islamitische groep al-Shabaab elf mortieren af op burgerdoelen in Somalië, waarbij zij twee meisjes van vier en vijf jaar doodden en 19 burgers verwondden.
- Op 3 juli werden minstens 325 mensen gedood en 245 gewond bij een serie gecoördineerde bomaanslagen in Bagdad.
- Op 4 juli ontvoerden terroristen van IS 40 burgers in een Syrische stad in de provincie Aleppo die zij later wegens poging tot ontvluchting executeerden.
- Op 7 juli werden vijf politieagenten in Dallas gedood en zeven anderen gewond bij een aanslag in reactie op gewelddadig politie optreden tegen zwarte mannen in verschillende Amerikaanse steden.
- Op 9 juli werden minstens 36 mensen gedood en 143 gewond bij mortier- en andere aanslagen in Aleppo, Syrië, uitgevoerd door terroristische rebellengroepen.
- Op 14 juli werden in Nice 84 mensen gedood en 308 gewond toen een 31-jarige Tunesische man in een vrachtwagen inreed op een menigte die de Franse nationale feestdag vierde. De aanvaller kwam hierbij om het leven.
- Bij een aanslag op 17 juli op de politie in Baton Rouge, Louisiana, kwamen drie mensen om het leven en werden drie gewond.
- De dag erna werden bij een aanslag op een politiekantoor in Almaty, Kazakstan, zes mensen gedood en acht gewond.
- In Würzburg, Duitsland verwondde een zeventienjarige Afghaanse asielzoeker in een trein met bijlslagen vijf passagiers, van wie twee levensgevaarlijk. De aanvaller werd gedood.
- Op 26 juli verschafte een 26 jaar oude man zich met geweld toegang tot een Japans ziekenhuis, bracht messteken toe aan 44 mensen van wie 19 dodelijk, bijna allen gehandicapten. Na zich aan de politie te hebben overgegeven, verklaarde hij dat mensen met gebreken dienden te worden uitgeroeid.
- Op dezelfde dag sneden IS sympathisanten in een kerk in het Franse Normandië de keel van een katholieke priester door en brachten ernstige verwondingen toe aan een religieuze alvorens door Franse veiligheidstroepen te worden gedood.
Alles bijeen zijn, volgens statistieken verzameld door Wikipedia, in juli 1843 mensen omgekomen bij terroristische acties. Daarbij zijn niet gerekend de aanslagen waarbij het aantal doden is vermeld als ‘onbekend’. Wanneer Paus Franciscus spreekt van een verkapte wereldoorlog die nu wordt uitgevochten, begrijpen we dat dit geen verzonnen beeld is maar een hartverscheurend juiste omschrijving van de hedendaagse werkelijkheid.
Hoop
Waar kunnen we tussen zoveel geweld en zulk een blijkbaar alsmaar uitdijende waanzin nog hoop vinden? In alle oprechtheid, de laatste week van juli bood met de WereldJongerenDag in Krakow een klinkend pleidooi voor hoop. Waarom? Ten eerste omdat de stemming in Krakow onverflauwd optimistisch was. Terwijl IS en andere terroristische organisaties kleine groepjes jonge mensen weten te werven om dodelijke aanslagen te plegen, kwamen deze week honderdduizenden katholieke jongeren van over de hele wereld in de straten van een grote Europese stad bijeen zonder een spoor van vernieling achter te laten, maar in een toonbeeld van vriendschap en broederschap. Verder vond de WereldJongerenDag plaats ondanks vrees voor bedreiging van de veiligheid. De aanwezigheid van politie en militairen was tastbaar, maar nooit buitensporig of hinderlijk voor de pretmakers zich iedere avond tot diep in de nacht van de pleinen en parken in de stad meester maakten. In feite was dit een immense menigte van hartelijke, zorgzame, positief ingestelde jongelieden met als boodschap aan IS en andere duistere krachten aan het begin van de 21ste eeuw: ‘wij weigeren geterroriseerd te worden.’
Wereldwijde solidariteit
In tegenstelling tot de gang van zaken bij andere massabijeenkomsten, kelderden de criminaliteitscijfers in Krakow afgelopen week, hoefde de gemeentelijke reiniging nauwelijks in actie te komen omdat de jonge pelgrims hun rommel zelf opruimden en werd de plaatselijke bevolking opgemonterd door de positieve energie die zich van de stad meester maakte. Tenslotte straalden deze jonge mensen een andere visie op de mensheid uit, gebaseerd op wereldwijde solidariteit, respect voor andere klassen, rassen en culturen in plaats van deze af te doen als oorzaken van onenigheid en door religie juist niet als een probleem te zien, maar als de bron van oplossing. “Ons antwoord aan een wereld in oorlog heeft een naam: die naam is broederschap, die naam is verbondenheid, die naam is gemeenschap, die naam is familie”, hield paus Franciscus de ongeveer één miljoen jongeren voor die zaterdagavond deelnamen aan een gebedswake. “Wij vieren het feit dat we afkomstig zijn uit verschillende culturen en bijeen zijn gekomen om te bidden. Laat ons beste woord, ons beste argument, onze eenheid in gebed zijn”, zo zei hij.Dit zou kunnen klinken als holle retoriek, maar als je eind juli in de straten of op de pleinen van Krakow was, zou je begrijpen dat dit geen kunstmatig of vrome wens is, maar het kloppend hart van een aan God toegewijd jeugdleger – in dit geval, een leger niet beheerst door geweld of haat, maar door hoop.