Katholieke Bosniërs terug naar huis?

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het ziet er naar uit dat katholieke Bosniërs eindelijk terug mogen keren naar hun huizen in wat nu Bosnië-Hercegovina is.
komarica-200-x-133

Het ziet er naar uit dat katholieke Bosniërs eindelijk terug mogen keren naar hun huizen in wat nu Bosnië-Hercegovina is.

Dat heeft bisschop Franjo Komarica (foto) van Banja Luka gezegd tegenover Kerk in Nood (ACN). De bisschop ijvert al jaren voor de terugkeer van de tijdens de burgeroorlog verdreven etnische Kroaten. Van hen is slechts een fractie terug kunnen keren. Komarica meent een doorbraak te hebben bereikt door een gespreksbijeenkomst te organiseren met de politieke leiders en vertegenwoordigers van de verschillende etnische groepen.

Volgens de bisschop heeft de Bosnische regering hem na het gesprek verzekerd dat het de voorstellen van de Kerk voor terugkeer van de vluchtelingen serieus zal bestuderen.

De burgeroorlog die voormalig Joegoslavië in de jaren negentig teisterde kenmerkte zich door grootschalige etnische zuiveringen waarbij Kroaten, Serviërs en Bosnische moslims zich over en weer schuldig maakten aan moord, plundering en verdrijving. In die periode daalde het aantal katholieke Kroaten dat in het huidige Bosnië leefde van 220.000 naar een schamele 11.600.

Sinds het einde van de burgeroorlog heeft bisschop Komarica zich ingezet voor de terugkeer van de vluchtelingen en de geringe medewerking en hulp die zij daarbij ondervonden bekritiseerd.

Tot nu toe zijn het vooral ouderen die zijn teruggekeerd en vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven, zonder stromend water of elektriciteit.

"Zij kunnen geen werk vinden en de samenleving maakt ze regelmatig duidelijk dat ze niet welkom zijn." Omdat de meeste teruggekeerden op leeftijd zijn is het katholieke volksdeel sinds het einde van de oorlog in 1995 geslonken.

De bisschop hoopt dat de katholieken nu ook eerlijker bedeeld zullen worden bij de hulpverlening. Daarvan is tot nu toe slechts twee procent bij de Kroaten terecht gekomen.

Het is juist de katholieke Kerk die probeert "het welzijn van alle mensen in Bosnië-Hercegovina te bevorderen". Haar "Europese Scholen" staan daarom ook open voor leerlingen van alle geloven en etniciteiten.

De burgeroorlog in Bosnië woedde van 1992 tot 1995 en kostte aan zo"n 243.000 mensen het leven. Daarnaast moesten twee miljoen mensen huis en haard verlaten.

Bron: ACN