In navolging van het bezoek van Paus Franciscus aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos, reisde een orthodox-katholieke delegatie twee weken geleden door Syrië. De reis, georganiseerd door Kerk in Nood, was “een concrete reactie op de ontmoeting tussen Paus en de Moskouse Patriarch Kirill”, aldus Peter Humeniuk, Rusland-expert van Kerk in Nood. De delegatie bezocht vertegenwoordigers van de verschillende christelijke gezindten om “een teken van solidariteit” te geven en “de gemeenschappelijke mogelijkheden van hulpmaatregelen te peilen.”
Ontmoeting op Cuba
Over de aanleiding van de reis zegt Humeniuk: “Paus Fransiscus en Patriarch Kirill hebben in hun verklaring met eenduidige stem de christenvervolging en de dramatische situatie van de christenen in het Midden-Oosten aan de kaak gesteld. Dat was een van de redenen voor hun historische ontmoeting in februari van dit jaar. De Katholieke en Russisch-Orthodoxe kerk in Rusland hebben de boodschap van hun leiders opgevolgd en hebben stappen genomen om gemeenschappelijk op het lijden van de christenen in het Midden-Oosten te reageren.” Kerk in Nood heeft de reis georganiseerd, omdat de internationale katholieke hulporganisatie erg actief is in het Midden-Oosten en zich daarnaast al 25 jaar voor de dialoog tussen de katholieke en Russisch-orthodoxe kerk inzet.
Krachtig signaal
In het Midden-Oosten is de ontmoeting tussen de Paus en de Patriarch van Moskou “zeer positief” en “met grote opmerkzaamheid” opgenomen. De ontmoeting van de beide kerkleiders is in het Midden-Oosten begrepen als een “krachtig signaal dat de christelijke gezindten met één stem spreken en de situatie van leed, oorlog en vervolging het hoofd moeten bieden.” De diverse christelijke kerken in het Midden-Oosten besloten samen te werken in de documentatie van de door de oorlog verwoeste heilige plaatsen in Syrië; om schade vast te stellen en getuigenissen over het martelaarschap van Syrische christenen voor het nageslacht te behouden. Ook wordt naar gemeenschappelijke actie ten gunste van kinderen gestreefd. De reis van de Katholiek-Orthodoxe delegatie is een eerste stap, waarop er vele zullen volgen.
Humeniuk benadrukt: “Wij hebben tijdens de reis steeds gehoord hoe belangrijk het voor veel christenen in het Midden-Oosten is dat hun bisschoppen bij hen blijven. Ook gaat het herstel van de verwoeste kerkelijke ruimtes, waar het leven van de parochie plaatsvindt, hen vaak meer aan het hart dan het herstel van eigen huizen. De kudde wil zich om hun herder verzamelen. Daar was ik erg van onder de indruk. Het is duidelijk dat voor het herstel van de gebouwen zoveel middelen noodzakelijk zijn dat deze op de korte termijn niet zijn op te brengen. Er wordt daarom al over de toekomst nagedacht.”