Katholiek benoemd tot minister van Minderheden in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Pakistaanse president Zardari heeft in zijn nieuwe kabinet de Katholieke parlementariër Shahbaz Bhatti benoemd tot minister van minderheden. De benoeming volgt...
140211ShahbazBhatti

De Pakistaanse president Zardari heeft in zijn nieuwe kabinet de Katholieke parlementariër Shahbaz Bhatti benoemd tot minister van minderheden. De benoeming volgt op het ontslag van de vorige regeringsploeg.

Doodsbedreigingen

Bhatti is niet de eerste Christen in het Pakistaanse kabinet, maar zijn voorgangers moesten het met kleinere portefeuilles doen. De afgelopen jaren zette Bhatti zich vooral in voor een wijziging van de wet op de godslastering. Met name Christenen zijn op grond van deze wet onterecht vervolgd. Ook heeft Bhatti een initiatief gelanceerd voor een gratieverzoek voor Asia Bibi. Vanwege zijn opvattingen wordt Bhatti regelmatig met de dood bedreigd door extremistische islamitische groeperingen die een wetswijziging willen voorkomen. Hij vertelt: "Ik dank God dat Hij me deze kans geeft om me in te blijven zetten en te vechten voor de rechten van de onderdrukte minderheden in Pakistan. Christenen en andere minderheden hebben dezelfde rechten als alle andere burgers van Pakistan. Onze voorouders hebben ook hun levens geofferd voor dit land."

Positief teken

Volgens bronnen rondom de president zou de regering pas na grote druk van de internationale gemeenschap Bhatti hebben willen benoemen. Met name de recente gevallen van geweld tegen Christenen als gevolg van de wet op de godslastering leidden tot extra pressie op de regering. Bisschop Rufin van Islamabad, waar de regeringszetel is, vindt de benoeming "een positief teken voor de minderheden". De bisschop hoopt dat de nieuwe minister de overheid zal helpen beseffen dat christelijke minderheden, maar ook hindoes en aanhangers van andere niet-islamitische godsdiensten, vaak worden gedwongen om het land te ontvluchten. (Bron: KN/AsiaNews)