Katholiek adviescentrum voor echtparen en gezinnen in Libanon

Project
Het is geen geheim dat het katholieke gezin tegenwoordig meer dan ooit in gevaar is. Des te belangrijker zijn de initiatieven die een christelijke gezins- en sociale cultuur bevorderen. De Mariale beweging...
20120913libanon04

Het is geen geheim dat het katholieke gezin tegenwoordig meer dan ooit in gevaar is. Des te belangrijker zijn de initiatieven die een christelijke gezins- en sociale cultuur bevorderen. De Mariale beweging ‘La Libanaise Femme du 31 mai’ (De Libanese vrouw van de 31ste mei) is zo’n initiatief. Jocelyne Khoueiry stichtte deze beweging in 1988 in het Maronitische bisdom Jounieh, omdat zij de nood van de gezinnen en de vrouwen had gezien. Het was een antwoord op "de grote problemen van onze samenleving, de problemen in de gezinnen, de culturele uitdagingen, de economische, medische problemen en de problemen bij de scholing, de zich na de oorlog hebben aangediend; een antwoord ook op het dramatisch toenemende aantal gescheiden echtparen." Het duurde niet lang voordat het initiatief werd opgemerkt. Tegenwoordig zijn er meerdere adviescentra in het hele land, die gezinnen met therapie, zielzorg en materiële ondersteuning helpen hun individuele nood te lenigen.

Ongeveer 300 gezinnen en 70 individuele personen maken jaarlijks gebruik van de begeleiding van vier opgeleide maatschappelijk werkers en de talrijke vrouwelijke vrijwilligers. 500 kinderen en jongeren nemen aan de diverse activiteiten van de centra deel. Het personeel krijgt een hoogwaardige opleiding aan de internationale Johannes Paulus II centra, die over de hele wereld verbreid zijn en die aan hun deelnemers een opleiding aanbieden op universitair niveau.

De vraag van de gezinnen in nood wordt niet minder. Nu heeft het project ook de mogelijkheid gekregen om in Daraoun een adviescentrum te bouwen. Mgr. Antoine Nabil, de Voorzitter van de Commissie voor Gezin en Leven van de Libanese bisschoppenconferentie, heeft voor het project een oud klooster aangeboden, dat al meer dan 20 jaar leeg staat. Het is een goede basisvestiging. Er wonen in Daraoun 10.000 mensen, en samen met de omliggende dorpen zijn het er 40.000. Zij zullen allemaal van het centrum kunnen profiteren.

Kardinaal Robert Sarah, Voorzitter van de Pauselijke Raad Cor Unum, ondersteunt het initiatief ‘De Libanese vrouw van de 31e mei’. "Met betrekking tot het bezoek van de Heilige Vader in Libanon en als teken van zijn zorg en aandacht voor de Libanese bevolking die jarenlang onder de oorlog geleden heeft.zouden wij heel dankbaar zijn, als Kerk in Nood dit project financieel wil ondersteunen", zo schrijft de kardinaal in een brief aan Kerk in Nood. Voor de verbouwing van het klooster is € 25.000 nodig.

Projectcode: 398-00-00

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.