Kasper "positief" over oecumene

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
2008 is een goed jaar voor de oecumene geweest, vindt kardinaal Walter Kasper, de Vaticaanse verantwoordelijke voor de toenadering tussen de christelijke Kerken. De balans over het afgelopen jaar is "zonder meer positief", aldus Kasper in een interview me
kasper-200-x-158

2008 is een goed jaar voor de oecumene geweest, vindt kardinaal Walter Kasper, de Vaticaanse verantwoordelijke voor de toenadering tussen de christelijke Kerken. De balans over het afgelopen jaar is "zonder meer positief", aldus Kasper in een interview met het Vaticaanse dagblad L"Osservatore Romano.

Vooral de bezoeken van de orthodoxe patriarch Bartholomaios I van Constantinopel en de Armeense kerkleiders Karekin II en Aram I aan paus Benedictus XVI noemde Kasper belangrijk. "Inmiddels is normaal wat nog maar een paar jaar geleden onvoorstelbaar of minstens buitengewoon was", aldus de president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen.

Met het oog op de relaties met de Kerken van de Reformatie sprak hij van een overgangssituatie. De onderlinge en innerlijke verdeeldheid van deze gemeenschappen behoren tot de grootste obstakels. Vooral bij de anglicanen wordt de dialoog bemoeilijkt door ethische kwesties en interne problemen rond de vrouwenwijding.

Als belangrijke oecumenische gebeurtenissen voor het komende jaar noemt Kasper de feestelijke herdenking in Augsburg van de in 1999 getekende gemeenschappelijke verklaring over de rechtvaardigingsleer en de viering van de 500e verjaardag van de hervormer Johannes Calvijn.

Bron: KN/KNA