Kardinaal Zen eist opheldering over "verdwenen" bisschoppen

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
In Hong Kong hebben de emeritus-bisschop van die stad, kardinaal Joseph Zen, en katholieke mensenrechtenactivisten opheldering geëist van de Chinese regering over het lot van twee 'verdwenen' bisschoppen.
20150217China01

In Hong Kong hebben de emeritus-bisschop van die stad, kardinaal Joseph Zen, en katholieke mensenrechtenactivisten opheldering geëist van de Chinese regering over het lot van twee ‘verdwenen’ bisschoppen. Het gaat om de bisschoppen Cosmas Shi Enxiang van Yixcian, van wie onlangs werd gemeld dat hij zou zijn overleden, en James Su Zhuimin van Baoding.

De in 1921 geboren mgr. Shi bracht in totaal vijftig jaar van zijn leven in gevangenschap door. Algemeen wordt hij gezien als de leider van de ondergrondse katholieke Kerk in China. Nadat hij op 13 april 2003 opnieuw werd opgepakt en "klaarblijkelijk zonder proces "werd vastgezet, ontbreekt ieder spoor van hem. Recent kwamen er geruchten naar buiten dat hij in gevangenschap zou zijn overleden, mogelijk al twee jaar geleden.

 

Kardinaal Zen en de commissie Justitia et Pax veroordeelden de behandeling van de bisschop door de autoriteiten als een "zware mensenrechtenschending". Als Shi inderdaad overleden is, moet volgens hen de familie worden geïnformeerd en het lichaam worden vrijgegeven zodat het begraven kan worden.

 

Het lot van mgr. Su is onbekend sinds hij in 1997 voor de achtste keer werd opgepakt. Volgens kerkelijke kringen kregen familieleden die de communistische partij recent om opheldering vroegen, nul op het rekest en werden zij drie dagen onder huisarrest gesteld.
Bij hun protest tegen de vervolging van priesters en kerkelijke medewerkers herdachten de katholieken ook verschillende bisschoppen die eerder in gevangenschap overleden.

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: protestantsekerk