Kardinaal Zen: "Chinese overheid maakt zich belachelijk"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kardinaal Joseph Zen heeft de pogingen van de Chinese overheid om de Katholieke Kerk te controleren "belachelijk en absurd" genoemd.
20112707_China01

Kardinaal Joseph Zen heeft de pogingen van de Chinese overheid om de Katholieke Kerk te controleren "belachelijk en absurd" genoemd.

De emeritus-bisschop van Hong Kong zei: "Het is absurd om de verklaringen van de politiek-correcte marionetten die het beleid van Peking verdedigen te moeten aanhoren." Zen gaf zijn verklaring kort nadat het Chinese ministerie van Religie klaagde over het onbeschoft "excommuniceren van bisschoppen die illegaal gewijd zijn door de Katholieke Patriottische Associatie".

Belachelijk

Kardinaal Zen voerde aan dat het onzinnig is dat ambtenaren van een officieel atheïstische staat het beleid van een religieus lichaam beoordelen. De Katholieke Patriottische Associatie die Peking probeert op te bouwen, zei hij, "kan niet meer herkenbaar zijn als katholiek", en de ambtenaren die zich met dat beleid bezig houden "maken zichzelf belachelijk".

Groet

De Kardinaal spoorde pausgetrouwe Katholieken in China aan om hun sterke band met de Heilige Stoel goed te onderhouden. "Een groet aan diegenen die standvastig en vastberaden de eenheid van de Kerk bewaren." Zen onderstreepte zijn solidariteitsgevoel door zichzelf te beschrijven "als een oude broeder die zich bijna beschaamd voelt om te leven in vrijheid".

 

(Bron: KN/CC)