Kardinaal Sandri: "Paus solidair met katholieken Oekraïne"

vrijdag, 14 juli 2017
Nieuws
Paus Franciscus stuurt kardinaal Sandri naar de Oekraïense katholieken om hen zijn steun en solidariteit over te maken.
20170714-Sandri-Kiev

Nog tot 17 juli maakt kardinaal Leonardo Sandri, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, een pastorale reis doorheen Oekraïne tot in de onrustige mijnregio van Donbass. De streek is verdeeld tussen Oekraïners en pro-Russische separatisten, die sinds het uitbreken in 2014 van het gewapende conflict een deel van het territorium controleren. Ondanks een staakt-het-vuren blijft de situatie er erg gespannen en wordt er sporadisch gevochten.

Tegen die achtergrond komt kardinaal Sandri in opdracht van Paus Franciscus een steun- en solidariteitsbezoek brengen aan de katholieke Oekraïners, in het bijzonder aan de Grieks-katholieke gemeenschap in het land. Hij is te gast in onder meer Kiev, Ivano-Frankivsk, Kharkiv, Lviv, Kramatorsk, Donetsk en Slovansk. Hij neemt ook deel aan de jaarlijkse panoekraïense bedevaart in het Mariabedevaartsoord van Zarvanytsya.

Mijn bezoek kan niet los gezien worden van de betreurenswaardige omstandigheden waarin het Oekraïense volk moet leven, sprak kardinaal Sandri bij zijn aankomst in Kiev. Ik ben dan ook gekomen met een boodschap en wensen van vrede en voorspoed voor dit land, dat een teken van grote hoop voor de hele wereld is. Ik breng u de allerbeste wensen, het gebed en de zegen van paus Franciscus over.

Op verzoek van de paus is op 24 april een collecte georganiseerd ten voordele van Oekraïne, die verschillende miljoenen euro heeft opgeleverd. Het geld moet dienen om in het land projecten te ondersteunen die het lijden van de bevolking enigszins moeten verlichten.

Bron: Zenit/Kerknet