Kardinaal nuanceert kampvergelijking Gaza

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kardinaal Rafaelle Martino heeft zijn vergelijking van de Gazastrook met een concentratiekamp enigszins genuanceerd. Die mag niet als een verbale aanval op Israël worden gezien, zei de Vaticaanse curieprelaat tegenover La Repubblica. In een interview met
gazafence-200-x-160

Kardinaal Rafaelle Martino heeft zijn vergelijking van de Gazastrook met een concentratiekamp enigszins genuanceerd. Die mag niet als een verbale aanval op Israël worden gezien, zei de Vaticaanse curieprelaat tegenover La Repubblica. In een interview met de website ilsussidiario.net had Martino gezegd dat Gaza ‘steeds meer op een concentratiekamp begint te lijken".

"In mijn uitspraken is niets dat als anti-Israëlisch geïnterpreteerd kan worden", reageerde Martino op de ophef die zijn worden hadden veroorzaakt. Hij heeft alleen maar gewezen op de levensomstandigheden van de bevolking in het belegerde gebied. Zij leven "omgeven door een ondoordringbare muur en onder omstandigheden die in strijd zijn met de menselijke waardigheid". Hij benadrukt dat hij evenzeer het in brand steken van Israëlische vlaggen tijdens een demonstratie in Milaan had veroordeeld.

Hij bevestigde het recht van Israël tot zelfverdediging. Hamas heeft de wapenstilstand verbroken. "De raketten van Hamas zijn echt geen snoepgoed. Ik veroordeel die." Tegelijkertijd veroordeelt de kardinaal het doden van kinderen en de bombardementen op schoolgebouwen door de Israëlische krijgsmacht. Die is volgens hem militair in staat "zelfs een mier te doden".

Martino riep de strijdende partijen nadrukkelijk op tot onderhandelingen. Israël moet daarbij Hamas wel als onderhandelingspartner accepteren. ‘samen rond de tafel gaan zitten betekent al elkaar niet te doden." Hamas moet afstappen van haar doel om Israël te vernietigen. "Wanneer zij een Palestijnse staat willen moeten zij inzien dat de ingeslagen weg de verkeerde is." (KN/KNA)