Kardinaal: Minister was een martelaar

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
Terwijl de Pakistaanse Bisschoppen een officieel verzoek overwegen heeft de Vaticaanse Curie-kardinaal Jean-Louis Tauran de vermoorde…
20110307Pakistan01

Terwijl de Pakistaanse Bisschoppen een officieel verzoek overwegen heeft de Vaticaanse Curiekardinaal Jean-Louis Tauran de vermoorde minister Bhatti al een "martelaar" genoemd. "Hij is vermoord omdat hij een Christen was", aldus Tauran. Minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti (42) werd vorige week woensdag in de hoofdstad Islamabad door een groep mannen klemgereden en met dertig kogels doorzeefd.

Bhatti was een "echte Christen" die nooit een kwaad woord sprak over zijn tegenstanders, aldus Kardinaal Tauran in een uitzending van Radio Vaticaan.

Geloofsgetuigenis

Hij zei brieven van Islamitische ambassadeurs te hebben ontvangen die zich tegen de daders keren. Dit "is niet de Islam, maar dit zijn personen die de Islam gebruiken en dergelijke dwalende daden plegen", citeerde Tauran uit de brieven. Ook las hij een brief van Bhatti voor dat hij als een soort "geestelijk testament" van de vermoorde minister omschreef.

Daarin schrijft Bhatti dat hem hogere regeringsfuncties zijn aangeboden in ruil voor het staken van zijn strijd voor de Christenen. Hij wees het aanbod af in het bewustzijn dat hij daarmee ook zijn leven op het spel zette. Het ging hem niet om populariteit of macht, maar om de navolging van Christus en "voor Hem te leven en voor Hem te sterven", schreef Bhatti. Hoewel extremisten hem en zijn familie meermaals bedreigden en probeerden hem gevangen te nemen en te vermoorden schreef hij niet bang te zijn.

Verzoek

De Pakistaanse Bisschoppen zullen eind deze maand een voorstel bespreken om erkenning van het martelaarschap van Bhatti aan het Vaticaan voor te leggen. In Bhatti’s doorzeefde auto is een vlugschrift gevonden waarin een koepelorganisatie van extremistische moslimgroeperingen zegt voor de moord verantwoordelijk te zijn. De terreurgroep heeft gezworen iedereen uit de weg te ruimen die de omstreden blasfemiewetten wil wijzigen of afschaffen.

In januari werd de Islamitische gouverneur van de provincie Punjab, Salman Taseer, door zijn eigen lijfwacht vermoord. Net als Bhatti was Taseer voor afschaffing van wat inmiddels de "zwarte wet" wordt genoemd, waaronder ook Moslims te lijden hebben.

"Ontroerend offer"

Volgens Bisschop Andrew Francis van Multan was Bhatti een man die "zijn leven voor een kristalzuiver geloof in Jezus Christus gegeven heeft". Ook Paus Benedictus XVI prees Bhatti afgelopen zondag tijdens zijn Angelustoespraak voor diens "ontroerende offer van zijn leven". "Ik bid de Heer Jezus dat het ontroerende offer van Shahbaz Bhatti in mensen de moed en inzet mag wekken om de godsdienstvrijheid en daarmee de gelijkwaardigheid van de hele mensheid te verdedigen."

De uitvaart van Bhatti afgelopen vrijdag in de Fatimakerk in Islamabad werd ontsierd door drastische veiligheidsmaatregelen om de aanwezige kabinetsleden te beschermen. Direct na hun aankomst werd de kerk hermetisch afgesloten en mochten talloze rouwende gelovigen het godshuis niet meer in. Zelfs de zus van Bhatti, Anila, werd niet toegelaten. "Jullie hebben mijn broer vermoord", schreeuwde de woedende vrouw. "En nu mag ik zijn lichaam niet eens meer zien. Jullie zijn niet in staat minderheden te beschermen."

 

Strijdvaardig

In zijn preek zei Mgr. Rufin Anthony Bhatti als een "zoon" te hebben zien opgroeien. "Al heel jong wijdde hij zijn leven aan Jezus Christus. Van kindsbeen af kwam hij op voor kinderen die dat niet konden of werden gepest.", aldus Anthony. Dat deed hij ook als minister. "Waar hij ook maar hoorde dat iemand werd gediscrimineerd schoot hij te hulp. Zijn ideaal was de vervulling van de droom van Quaid-e-Azim (Ali Jinnah, de grondlegger van Pakistan) waarin minderheden gelijke rechten hebben en vrij hun godsdienst kunnen beleven."

"Hij wilde de blasfemiewetten intrekken die hij beschouwde als de wortel van de problemen van de Christenen in Pakistan." "Hij was niet bang voor de dood" en ‘speelde een belangrijke rol voor de interreligieuze harmonie en het samenbrengen van Christenen, Hindoes, Sikhs en Moslims."

Kritiek op regering

Na afloop van de uitvaartplechtigheden uitte de Aartsbisschop van Islamabad-Rawalpindi scherpe kritiek op de regering, die te weinig heeft gedaan voor de veiligheid van haar eigen bewindsman. Die zou een escorte van zestien beveiligers hebben geweigerd. Maar Bhatti had om een gepantserde auto gevraagd, aldus Mgr. Anthony. "De Minister van Binnenlandse Zaken probeert zijn verantwoordelijkheid af te wentelen" door de schuld te wijten aan Bhatti’s zogenaamde "nalatigheid".

Bewust offer

Na de plechtigheden werd het lichaam van de vermoorde minister per helikopter naar zijn geboorteplaats gevlogen waar hij is bijgezet in een graf naast dat van zijn vader. De begrafenis werd enkele uren vertraagd om enkele duizenden mensen de gelegenheid te geven afscheid te nemen. De familie is "verpletterd door het grote verlies", aldus Shahbaz" oudere broer Gerard. "Van kleinsaf was hij vol van de rechten van minderheden en de zwaksten."

"Hij vertelde mij een keer over de bedreigingen die hij ontving. Toen ik hem zei dat hij het land uit moest wees hij dat af. Hij zei niet bang te zijn voor de dood en dat hij bereid was zichzelf voor deze zaak op te offeren." Er waren meer dan 10.000 mensen op de been voor de begrafenis die in uiterst serene sfeer plaatsvond.

Arrestaties

Inmiddels heeft de Pakistaanse politie vijftien verdachten aangehouden voor de moord. Ook wordt de lijfwacht die in januari gouverneur Salman Taseer aan de tand gevoeld voor mogelijke verbanden tussen beide aanslagen.

 

Bron: Katholiek Nieuwsblad/KNA/AsiaNews