Kardinaal eert vermoorde Indiase non

donderdag, 27 augustus 2015
Nieuws
Een kloosterzuster in India, die na jaren inzet voor de rechten van de armen onlangs werd vermoord, ontving een roerend eerbetoon van een van de hoogste kerkleiders in het land.
20141014_India_Sr_Valsa_John_vermoord

Pogingen om recht te krijgen in de zaak van zuster Valsa John houden onverminderd aan.

 

Een kloosterzuster in India, die na jaren inzet voor de rechten van de armen onlangs werd vermoord, ontving een roerend eerbetoon van een van de hoogste kerkleiders in het land. De kerkleider herhaalde oproepen om de moordenaars van de zuster voor het gerecht te brengen.

 

Kardinaal Oswald Gracias, voorzitter van de Katholieke Bisschopsconferentie van India, beschreef zuster Valsa John als "onbevreesd" en "een moedig en gelovig mens die haar leven gaf in dienst van het Evangelie".

 

De 52-jaar oude zuster van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria werd 15 november gedood toen ongeveer vijftig mensen binnendrongen in haar huis in Pachuwara, in de deelstaat Jharkhand. Naar verluidt, lichtten zij haar van haar bed en gingen haar te lijf met een zeis en andere scherpe voorwerpen. Zuster Valsa was opgekomen voor de rechten van achtergebleven bevolkingsgroepen in het Pakur district, met actie voeren tegen landonteigening door steenkoolbedrijven in de streek.

 

In een interview met de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, zei kardinaal Gracias: "We zijn heel trots op zuster Valsa." De week tevoren had de kardinaal een bezoek gebracht aan de deelstaat Kerala in zuidwest India om met familie en vrienden van zuster Valsa te spreken. Hij omschreef haar als "zonder een zweem van angst. Ze had haar familie verteld van dreigingen die zij had ontvangen, zonder zich hierdoor te laten afschrikken." Volgens de kardinaal zette ze zich volledig in voor de Syro-Malabar Katholieke Kerk, die met de Rooms Katholieke Kerk is geünieerd. "Ze had geloof in onze Heer en in het volk."

 

Enkele dagen na de moord, arresteerde de politie zeven personen die banden zouden onderhouden met in de streek actieve Maoïstische extremisten. Maar bronnen binnen de Katholieke gemeenschap vermoeden dat ondernemers in de kolenindustrie bij de moord betrokken zijn, ook al doen Maoïstische blaadjes die op de plaats van het misdrijf zijn gevonden anders vermoeden. Toonaangevende personen in de plaatselijke kolenindustrie kwamen met zuster Valsa in botsing, toen zij voor de rechten van de plaatselijke bevolking opkwam.

 

De kardinaal onderstreepte nogmaals de noodzaak om de moordenaars voor het gerecht te brengen en voegde hieraan toe: "Maoïsten hebben de schuld gekregen, maar er zijn ook aanwijzingen dat de plaatselijke kolenindustrie hier op de een of ander manier bij is betrokken. Laten we echter geen overhaaste conclusies trekken. De politie moet de ruimte en de tijd krijgen om haar onderzoek uit te voeren. We hopen dat er over enkele dagen meer duidelijkheid zal zijn."

 

De kardinaal, die aartsbisschop van Bombay (Mumbai) is, merkte wel op dat er vraagtekens waren te plaatsen bij de wijze waarop de politie deze moordzaak behandelde. Maar hij voegde eraan toe: "We willen in geen geval een voortijdig oordeel over het werk van de politie uitspreken. Het is van belang dat zij hun werk snel en effectief kunnen uitvoeren en het recht laten zegevieren."

 

Zuster Valsa, die bijna vijftien jaar lang in Paschuwara woonde, nam het voor de leden van de Santhali stam op die door de plaatselijke kolenbedrijven van hun woonplaatsen werden verdreven. In 2007 werd zij aangehouden op beschuldiging van het opwerpen van barricades om te protesteren tegen de kolenmijnen die werden beschuldigd van illegale toe-eigening van grond die van de stam was. Vooraanstaande leden van de plaatselijke geestelijkheid verklaarden dat zij erin slaagde schadevergoeding te krijgen voor gezinnen die uit de streek werden verjaagd en ook werk, onderwijs en medische verzorging.

 

Bron: Kerk in Nood

Foto: AsiaNews