Kardinaal Bo: “Geen andere weg dan dialoog in Myanmar”

woensdag, 12 augustus 2020
Nieuws
In Myanmar gaat op 19 augustus een vredesconferentie van Panglong van start die belangrijk is voor de minderheden in het land. In de aanloop naar het evenement merkt kardinaal Charles Maung Bo, aartsbisschop van Yangon, op dat er geen andere weg is dan de dialoog. “We zijn allemaal beschadigd door de oorlog. Niemand wint. De enige manier is vrede.”
Cardinal Charles Maung Bo

De oproep van de kardinaal komt aan de vooravond van de vierde zitting van de zogeheten Union Peace Conference in Panglong. In 1947 legde de eerste Panglong-conferentie de basis voor het ontstaan van het land. Vrede tussen verschillende etnische groepen is nodig om de coronapandemie te verslaan.

Onder leiding van Aung San Suu Kyi’s regering zullen ook de strijdkrachten (Tatmadaw) en de leiders van verschillende gewapende etnische groepen deelnemen aan de vredesonderhandelingen om zo een einde te maken aan decennia van interetnische conflicten in het land. Suu Kyi volgt daarmee in de voetstappen van haar vader, generaal Aung San. Het toenmalige hoofd van de regering van de Britse kroonkolonie Birma bemiddelde in 1947 tijdens de eerste Panglong-conferentie en legde met een overeenkomst tussen de vier belangrijkste etnische groepen (Bamar, Chin, Kachin en Shan) de basis voor het moderne Myanmar.

De afwezigheid van diverse grote etnische groepen heeft de huidige onderhandelingen wel verzwakt. Het Kachin Independence Army en de TNLA Ta’ang hebben geweigerd zich bij het proces aan te sluiten uit protest tegen de uitsluiting van het Arakaanse leger.

Kardinaal Bo zegt te bidden voor het welslagen van de conferentie. Hij wijst erop dat generaal Aung San en anderen met hem droomden van een verenigde natie, die na de ruïnes van de Japanse invasie en het kolonialisme, vochten om “voort te bouwen op het vruchtbare, leven gevende verschil tussen ons, om zo een trots, verenigd volk gestalte te geven.”

De aartsbisschop citeert paus Franciscus die een hartstochtelijke oproep deed voor een wereldwijd staakt-het-vuren om een grotere gemeenschappelijke vijand, corona, te verslaan. “Door middel van eenheid,” merkt hij op, “zullen we onze natie opnieuw opbouwen na de sociaal-economische, ecologische en medische wrakstukken van de wereldwijde pandemie.”

Voor de kardinaal is de enige weg vooruit de democratie, het opbouwen van een echte federale staat, met een representatieve regering die voor al haar burgers zorgt. Hij waarschuwt dat militaire oplossingen contraproductief zijn en moeten worden opgegeven ten gunste van samenwerking, beschaving en wijsheid. “Het land heeft één leger nodig dat alle etnische groepen omvat, zonder enige vorm van discriminatie, onder het gezag van een democratisch gekozen president. Uiteindelijk is vrede mogelijk”, besluit hij. “Vrede betekent ontwikkeling. Vrede is ons lot.”