“Amnestie voor strijders van Boko Haram kan ervoor zorgen dat veel strijders van de terreurorganisatie hun wapens neerleggen”, stelt de Nigeriaanse kardinaal John Onaiyekan. Volgens de aartsbisschop van Abuja delen tot 80 procent van de Boko Haram-strijders de ideologie van de islamitische terreurorganisatie niet. Hij verwacht dat veel strijders de kans zouden aangrijpen om hun wapen neer te leggen en ermee op te houden.
Doorbraak in strijd
De oproep van de kardinaal om amnestie voor Boko Haram-strijders te overwegen, valt samen met berichten over doorbraken in de strijd tegen de terreurorganisatie. Het Nigeriaanse leger meldt verdere successen in zijn tegenoffensief tegen Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, de bakermat van de beweging. Abubakar Shekaku, leider van de terreurorganisatie, doet de meldingen af als “leugens.” Kardinaal Onaiyekan is desondanks overtuigd dat het beter gaat: “De afgelopen maanden hebben we bewijs gezien voor een wezenlijke opmars in Boko Haram-gebied. Ze controleren niet langer grote delen van onze landsgrenzen en hebben geen gebieden meer in handen die alleen voor hen toegankelijk zijn. Maar ze zijn er nog altijd en richten verwoestende schade aan.”
De kardinaal prijst de politiek van de nieuwe Nigeriaanse president Mohammadu Buhari, die Boko Haram sinds zijn aantreden op 29 mei hard aanpakt. “Al waren ook tegen het einde van de ambtstermijn van president Goodluck Jonathan successen tegen de terreurorganisatie zichtbaar.” De kardinaal benadrukt het belang van een militaire reorganisatie waarbij de bevelhebbers hun basis hebben gevestigd in het noordoosten, in de buurt van het bolwerk van Boko Haram. Ook is hij positief over de coalitie die president Buhari heeft gevormd met buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger en de samenwerking met geheime diensten van de Verenigde Staten en Frankrijk.
Amnestie
Nu Boko Haram zich terugtrekt, is het volgens kardinaal Onaiyekan noodzakelijk amnestie voor strijders uit de terreurorganisatie te waarborgen. “Degenen die de wapens neerleggen, moeten hun verbondenheid met Boko Haram en met geweld verbreken. Als ze eruit stappen, moet men hen goed behandelen. Dat zal meer van hen ertoe aanmoedigen uit te treden. Als men ze slecht behandelt en doodt, worden anderen afgehouden van uittreden. Ons land is groot en sterk genoeg om het risico van een amnestie te dragen.”
De kardinaal geeft toe dat het aanbod van amnestie aan Boko Haram-strijders onder veel christenen impopulair is. “Het is Boko Haram gelukt alle welwillendheid tussen moslims en christenen te ruïneren in de gebieden waar het actief was. In sommige gevallen zien we veel wrok tussen moslims en christenen. Er zal veel moeten gebeuren om daarvan te herstellen en ze ertoe in staat te stellen samen te werken.”
In het katholieke bisdom van Maiduguri, dat het sterkst is getroffen door Boko Haram, zijn minstens 5000 gelovigen gedood en 350 kerken en pastorieën vernietigd. Maar liefst 100.000 gelovigen werden verdreven, van wie velen hulp ontvangen van hulporganisaties, waaronder Kerk in Nood. Veel van de vluchtelingen keren nu terug naar huis.