Kapel voor paters Albertijnen in Oekraïne

Project
De Rooms-katholieke wijbisschop Jan Sobilo van Kharkiv-Zaporyzhya is afkomstig uit Polen. Eigenlijk wilde hij als jonge priester maar één jaar in de Oekraïne gaan helpen. Dat is ondertussen bijna een kwart eeuw geworden.
ACN-20150729-28095

De Rooms-katholieke wijbisschop Jan Sobilo van Kharkiv-Zaporyzhya is afkomstig uit Polen. Eigenlijk wilde hij als jonge priester maar één jaar in de Oekraïne gaan helpen. Dat is ondertussen bijna een kwart eeuw geworden. Het meeste heeft bisschop Sobila op met de mensen die aan de rand van de samenleving leven: de drugsverslaafden en de alcoholici. Hij begreep dat het niet genoeg is om deze mensen met een stuk brood, een bord soep en wat kleren te helpen, maar dat zij zielzorg en geestelijke steun nodig hebben om van hun verslaving te genezen. „In onze gaarkeuken kwamen zoveel van deze jonge mensen, maar zoveel van hen gaan ten gronde“, zegt de bisschop. Als zij de drugs achter zich laten en God vinden, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Zo mocht bisschop Sobila een voormalige drugsverslaafde ooit tot priester wijden. Tegenwoordig is hij werkzaam in het jeugdpastoraat van het bisdom.

In Zaporyzhya zorgen twee broeders Albertijnen voor de armen en daklozen. Zij hebben een gaarkeuken naast de kathedraal, waar steeds meer mensen naar toe komen die zich één warme maaltijd per dag niet kunnen permitteren. Vele zijn dakloos, andere zijn gepensioneerden, die gezien de stijgende prijzen nauwelijks rond kunnen komen van het weinige geld dat ze krijgen. Bovendien hebben de broeders ook daklozen in hun huis opgenomen. Veel van de mannen die lang op straat hebben geleefd, hebben gezondheidsproblemen, vooral aan de benen en voeten. Bovendien moeten zij veel zaken aanpakken zodat ze weer een geregeld leven kunnen gaan leiden. De broeders Albertijnen helpen hen daarbij. Daarnaast krijgen de mannen de mogelijkheid om het bakkersvak te leren. Onder vakkundige leiding maken zij smakelijk brood. Vaak, als de eerste uiterlijke problemen geregeld zijn, komen ook de innerlijke zorgen en pijn tevoorschijn. Daarvoor is dan veel zielzorg nodig. Vaak worden de broeders verrast door de talenten en ook de menselijke diepten van hen die hun om hulp vragen. Momenteel woont bij hen bijvoorbeeld Leon, een jonge man die zich ontpopte als een begaafde schilder van religieuze taferelen. Misschien heeft hij zelfs een kloosterroeping.

De broeders Albertijnen zijn bezig met de renovatie van hun huis. Het hart van hun huis is de kapel. Wij steunen de renovatie met 4000 euro.

 

Projectcode: 438-08-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood