Kapel bij school voor slechtziende en slechthorende kinderen (Nigeria)

Project
Precies 40 jaar geleden werd de St.Franciscus school voor slechtziende en slechthorende kinderen gesticht in Ahileijime, een dorp in de zogenoemde Midden-zone van Centraal Nigeria. De school wordt geleid door zusters van de Congregratie van de dienaressen

Precies 40 jaar geleden werd de St.Franciscus school voor slechtziende en slechthorende kinderen gesticht in Ahileijime, een dorp in de zogenoemde Midden-zone van Centraal Nigeria. De school wordt geleid door zusters van de Congregratie van de dienaressen van het Heilig Kind Jezus, en heeft het leven van veel kinderen veranderd.

Een totale verandering
Want voordat de school werd opgericht, beschouwden veel mensen deze gehandicapte kinderen als totaal waardeloos. Zij werden vaak verwaarloosd door hun eigen familie en door de samenleving, en vaak werden zij bespot en belachelijk gemaakt. Dus toen de katholieke Kerk de school stichtte, was dat een moedige stap, die veel verandering bracht. Veel van haar voormalige leerlingen werken nu en verdienen hun eigen inkomen. Sommige werken zelfs in hun vroegere school. En het is ook opvallend hoe er een totale verandering is opgetreden in de houding van de ouders ten opzichte van hun slechtziende en slechthorende kinderen.

Het bisdom is ook arm
Momenteel heeft de school 92 leerlingen, tussen de 4 en 18 jaar. De meeste zijn slechthorend. De ouders worden tegelijkertijd aangemoedigd om gebarentaal te leren, zodat zij met hun kinderen kunnen communiceren. Veel van de omringende parochies dragen in de instandhouding van de school bij door giften in de vorm van voedsel. Maar de meeste mensen kunnen het zich niet veroorloven geld te geven om de school te ondersteunen, omdat zij als kleine boeren het zelf al moeilijk genoeg hebben om hun eigen gezin te onderhouden. En het bisdom Gboko, waar de school is gelegen, is ook arm, want het is pas in 2012 opgericht en bevindt zich nog in de opbouwfase en heeft moeite om het hoofd te bieden aan de toenemende economische, politieke en sociale problemen.

Dringend behoefte aan een nieuwe kapel
Maar nu heeft de St. Franciscus school dringend behoefte aan een nieuwe kapel. De parochie ligt op 6 km afstand en om alle kinderen naar de kerk te krijgen reist de minibus 6 keer op en neer. Met het gevolg dat de kinderen over het algemeen alleen op zondag naar de Mis kunnen komen. Als het mogelijk is komt een priester naar de school toe om daar de H. Mis te lezen, maar als er geen priester beschikbaar is, bidden de leerlingen, leerkrachten en andere medewerkers van de school het ochtendgebed gezamenlijk aan het begin van de schooldag, en de rozenkrans ‘s avonds. Maar de schoolkapel is veel te klein en er kunnen maar 60 mensen in, terwijl er nu ruimte nodig is voor minstens 120 mensen. Ook is de ventilatie erg slecht, met het gevolg dat zij vaak buiten bidden en de Mis vieren, onder de bomen.

Groei
De school groeit en bovendien komen er steeds meer mensen van buiten die ook deel willen nemen aan het gebed. Dus nu hebben de zusters het plan opgevat om een nieuwe kapel te bouwen die ruimte biedt aan 160 mensen. Kerk in Nood helpt met 25.000 euro.

Projectcode: 141-05-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood