Kameroen: ‘Tekens van marteling’ op lichaam bisschop

donderdag, 08 juni 2017
Nieuws
Medische onderzoekers vonden "tekens van marteling" op het lichaam van een Kameroense bisschop die volgens geruchten zelfmoord heeft gepleegd.
20170608-mgr-Bala-van-bisdom-Bafia

Medische onderzoekers vonden "tekens van marteling" op het lichaam van een Kameroense bisschop die volgens eerdere geruchten zelfmoord heeft gepleegd. Het lichaam van bisschop Jean-Marie Benoit Bala van het bisdom Bafia werd door een visser in de Sanaga-rivier gevonden.

"Dit is een catastrofe voor Kameroen en met name voor onze Katholieke Kerk," aldus een verklaring van de bisschoppenconferentie. "Wij stellen ons vertrouwen in degenen die het land en de Kerk helpen door onderzoek te doen naar de expliciete oorzaken van de dood van deze man van God, over wiens beoordelingsvermogen, bedachtzaamheid, wijsheid, geduld en zachtheid niemand een slecht woord te zeggen had."

Aartsbisschop Samuel Kleda van Douala, voorzitter van de bisschoppersconferentie, heeft samen met Aartsbisschop Jean Mbarga van Yaounde het lichaam van de bisschop geïdentificeerd. Er is volgens de bisschoppen nog geen duidelijkheid over het nachtelijke verdwijnen van de 58-jarige bisschop. Hoewel media eerder van zelfmoord spraken vanwege een handgeschreven bericht "Ik ben in het water", melden andere bronnen dat tekenen van marteling zijn aangetroffen op het lichaam van de bisschop. De procureur-generaal van Kameroen bevestigt dan ook dat er onderzoek wordt gedaan naar de ‘verdachte dood’ van de prelaat.

Volgens een lokale priester was de bisschop eind mei "zeer bezorgd en ontdaan" door de recente onverklaarde dood van zijn seminariedirecteur, priester Armel Collins Ndjama, die op 10 mei dood in zijn kamer werd gevonden. Bisschop Bala was erg populair in Bafia en stond bekend als iemand met grote zorg voor de zieken en armen in de St. Sebastiaankathedraal.

Katholieke gemeenschappen in Kameroen zijn de laatste tijd met regelmaat aangevallen door extremisten van Boko Haram uit Nigeria. De terroristen hebben daarbij honderden politieagenten, militairen en burgers gedood.

Bron: Catholic News Service