Juridische strijd in West Java over bouwen van kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieken van West Java hebben een rechtszaak aangespannen tegen de herroeping van de toestemming om de katholieke kerk van de Heilige Maria te mogen bouwen in het district Purwakarta.
indonesia_-_vittime_del_terremoto_wj-200-x-148

De katholieken van West Java hebben een rechtszaak aangespannen tegen de herroeping van de toestemming om de katholieke kerk van de Heilige Maria te mogen bouwen in het district Purwakarta.

Advocaat Liona M. Supriatna bevestigde dat "het document al naar de lokale rechtbank was gestuurd". "Nu wachten we op de datum voor de hoorzitting," voegt ze eraan toe. De kerk van de Heilige Maria is onderwerp van een discussie tussen de gelovigen, de autoriteiten en de plaatselijke moslimgemeenschap. Op 19 oktober trok de overheid de toestemming in die op 8 april 2009 was verleend op aanvraag van de Interfaith Dialogue Forum Agency (Fkub). De terugtrekking is het gevolg van een protest van de leden van het Front voor de Verdediging van de Islam (FPI), die spraken over vermeende "onregelmatigheden" bij het verlenen van de toestemming.

Ingewikkeld

Het process om een kerk te bouwen in Indonesië, katholiek of protestant, is erg ingewikkeld en het kan wel twee tot zeven jaren duren voordat alle autorisatie die de wet eist, daarvoor binnen is. De procedure vereist een Iznin Mendirikan Bangunan (IMB), een soort toestemming voor het gebruiken van een bouwterrein, die door plaatselijke autoriteiten verleend moet worden. Het wordt nog gecompliceerder als het gaat om een plaats voor een christelijke kerk. Dan moet er toestemming verleend worden door minstens 60 bewoners van het gebied waar gebouwd wordt en door de lokale Fkub. Maar zelfs als die toestemming verkregen is kunnen er nog "ongespecificeerde redenen" zijn die autoriteiten gebruiken om het project te blokkeren. Dat laatste gebeurt vaak onder druk van de moslimgemeenschap of radicale islamitische bewegingen.

Ongefundeerd

Liona Supriatna, de advocaat die de belangen van het bisdom behartigt, spreekt van "absoluut ongefundeerde beschuldigingen. Het bisdom heeft het proces doorlopen dat nodig is om wettelijke toestemming te krijgen en verwierf steun van de plaatselijke bewoners." Volgens de Fkub wist de kerk van de Heilige Maria echter maar 45 steunbetuigingen te verzamelen in plaats van de vereiste 60. De advocaat wijst op de Indonesische grondwet, die naast andere mensenrechten, vrijheid van godsdienst waarborgt. "Elk obstakel dat tegen deze wet ingaat, moet, "aldus Supriatna, "als een ernstige schending van de mensenrechten worden beschouwd."

Het team dat voor de katholieken pleit in de rechtszaak bestaat onder andere uit Sentosa Sembiring, Nyan Wangs, A. Joni Minulyo, R.B. Budi Prastowo, Andreas D. Sukman, Salome Ginting en Efran Hemy, de enige islamitische vrouwelijke advocaat. Plaatselijke politici zeggen dat ze zich totdat de zaak door de rechters behandeld is, in een "dilemma" bevinden over een erg gevoelige zaak. "Als de kerk wordt gebouwd met onze goedkeuring," zegt de functionaris in Purwakarta, Muhammad Rifai, "zullen we onder druk komen te staan van leden van de FPI. Toen de IMB werd ingetrokken, kondigde de kerk aan dat ze in hoger beroep zou gaan en wij zijn klaar om op deze uitdaging in te gaan." (AsiaNews)