Jordaanse Prins wil dat christenen blijven

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Prins Hassan bin Talal van Jordanië, de leider van de interreligieuze dialoog in het land, roept Arabische christenen op om niet te emigreren. De prins deed dit tijdens...
20122003_Jordanie01

Prins Hassan bin Talal van Jordanië, de leider van de interreligieuze dialoog in het land, roept Arabische christenen op om niet te emigreren.

De prins deed dit tijdens een conferentie van het Jordaans Koninklijk Instituut voor Interreligieuze Studies in samenwerking met het Syrisch-Orthodoxe aartsbisdom van Aleppo en het Mennonitisch Centraal Comité.

"De Arabische Christenen zijn Arabieren en de grondleggers van het denken en de Arabische wederopbloei", zei Prins Hassan. Volgens hem schaadt het vertrek van christenen uit de regio zowel christenen als moslims. Hassan riep moslimleiders op om hun beleid jegens christelijke gemeenschappen te herzien.

"Prins Hassan wilde deze conferentie om de uittocht van christenen te stoppen en om een duidelijke oproep te doen aan hen om te blijven", zei pater Samir Khalil Samir SJ, hoogleraar theologie en islamologie aan de Katholieke Universiteit in Beiroet. Volgens Samir moeten de voorwaarden voor christenen om te blijven "als burgers met gelijke rechten" in de grondwet worden opgenomen.

Tijdens de conferentie is een voorstel gedaan voor het opstellen van een "Arabisch Sociaal Handvest" om christenen en andere minderheden in Arabische landen te beschermen. Daarnaast zou er door regionale waarnemers gecontroleerd moeten worden of informatie over godsdienstvrijheid in wetten verankerd wordt in het Midden-Oosten. "Dit is het zwakke punt van islamitische samenlevingen", zegt pater Samir. "Er is verandering nodig van de grondwet, wetten en de uitvoering in de praktijk."

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/The Vatican Today)