Jongerenpastoraat "Johannes Paul II" in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina)

Project
Dit jaar vieren de bewoners van Bosnië-Herzegovina de 20ste verjaardag van het einde van de oorlog. In juni 2015 zal Paus Franciscus voor een dag naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo reizen - twaalf jaar nadat Paus Johannes Paulus II daar opriep tot weder
ACN-20140226bosh05627


Dit jaar vieren de bewoners van Bosnië-Herzegovina de 20ste verjaardag van het einde van de oorlog. In juni 2015 zal Paus Franciscus voor een dag naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo reizen – twaalf jaar nadat Paus Johannes Paulus II daar opriep tot wederzijdse vergeving en tot opbouw van broederlijke betrekkingen en begrip. Sarajevo behoorde tot de steden die door de oorlog het zwaarst waren verwoest.

Leren om samen aan een toekomst te bouwen
Daar ontstaat nu een jeugdcentrum, dat naar de heilige Paus Johannes Paulus II zal worden genoemd. De twee eerste bouwfases heeft Kerk in Nood al met in totaal 300.000 euro gesteund, nu wordt de drde fase van de bouw ter hand genomen. Pater Simo Marsic, de rector, schrijft: "Ook als is de oorlog in Bosnië-Herzegovina al twintig jaar geleden beëindigd, veel wonden zijn nog altijd niet geheeld. De vrede is nog broos, er heerst onzekerheid. Een zwakke democratie en een economie die niet echt aan de behoeften van de mensen beantwoordt, leggen ook hun stempel op het leven van de jonge mensen. De jeugd in Bosnië zoekt naar voorbeelden en toekomstperspectieven. Zij verlangen naar waarden en naar begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Christenen, Orthodoxen en Moslims moeten leren om gezamenlijk aan de toekomst te bouwen."

Hier zal Europa bij elkaar komen
Het jeugdcentrum staat open voor alle bevolkingsgroepen en zal ook voor internationale ontmoetingen worden gebruikt. "Hier zal Europa bij elkaar komen!, zegt Pater Marsic verheugd. "Het Centrum zal haar vensters wijd openstellen voor andere geloven en religies, andere denk- en levenswijzen. Op die manier kan worden geoefend hoe men op verdraagzame en vredige manier met elkaar kan leven. Concreet zal dat gebeuren door het organiseren van pastorale bijeenkomsten, cursussen en vrijetijdsbezigheden, waaraan groepen of ook individuen uit het hele land kunnen deelnemen. Het huis zal beschikken over overnachtingsfaciliteiten, zodat er ook meerdaagse manifestaties kunnen worden georganiseerd. Het motto luidt: "Ontmoeting- verzoening- gezamenlijk aan vrede en toekomst bouwen."

Opening Jeugdcentrum
Pater Marsic hoopt dat het Jeugdcentrum op 22 oktober 2015 kan worden geopend, "indien God wil en de noodzakelijke steun van onze weldoeners echt komt". Op die dag viert de Kerk de nagedachtenis van de patroon van het centrum – de heiligen Paus Johannes Paulus II. Wij hebben nogmaals 200.000 euro beloofd, zodat dit Centrum van vrede en hoop eindelijk werkelijkheid wordt.

Projectcode: 444-01-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/