Jonge man schiet twee personen dood in kathedraal

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Gekleed in het zwart, met een hakenkruis op zijn rug en gewapend met een pistool viel een 25-jarige man een kerk in Oost-Rusland binnen en na in het rond te hebben geschoten op iconen en gelovigen, doodde hij twee personen en verwondde zes anderen. Het in
20140214rusland01

Gekleed in het zwart, met een hakenkruis op zijn rug en gewapend met een pistool viel een 25-jarige man een kerk in Oost-Rusland binnen en na in het rond te hebben geschoten op iconen en gelovigen, doodde hij twee personen en verwondde zes anderen. Het incident vond plaats op 9 februari in de kathedraal van de verrijzenis, de hoofdkerk van de orthodoxe parochie van Zuid Sakhalin en de Kurile eilanden voor de kust van Siberië. Een zuster en een parochiaan, die de man wilde tegenhouden, stierven op de plaats zelf aan hun verwondingen. Volgens een onderzoeksrapport was de jonge man, die werkt voor een privé veiligheidsfirma, dronken op het moment van schieten. De dader werd gevonden en bekende schuld, maar gaf geen reden op voor zijn actie. Een comité is een onderzoek gestart naar ‘moord op twee of meer personen’ en gelastte een psychiatrische test.

Depressie

De politie maakte bekend via persbureau Interfax dat de man geïnteresseerd was in neo-heidense lectuur. Maar niet uitgesloten werd ook dat de daad het gevolg was van een langdurige depressie, zowel bij de man zelf als bij verwanten. De site Lifenews noemde de man Stepan Komarov. Hij werkte bij de marine voordat hij als veiligheidsagent functioneerde . Lokale media meldden dat hij op het moment van het schieten twee kruisen op zijn borst droeg . Volgens het dagblad Moskovsky Komsomolets had de moordenaar het wapen gekregen van zijn firma, die hem opgedragen had een gepantserde wagen van een bank te escorteren. Zijn collega’s zagen hem daar echter niet opduiken. Volgens een voorlopige reconstructie keerde de man terug naar huis waar hij de zwarte kleren met het hakenkruis aantrok en ging toen naar de kerk.

Martelaar

Tegen de religieuze nieuwssite Pravmir.ru zei aartspriester Viktor Gorbach, Metropoliet van het patriarchaat van Moskou in Sakhalin, dat de man de kathedraal was binnengekomen kort na het eind van de Mis en toen begon te schieten op de gelovigen en de iconen aan de muur nadat hij ook nog een kruis gebroken had. Er waren op dat moment weinig mensen en sommigen slaagden erin te vluchten, maar de zuster en de parochiaan die de man wilden tegenhouden, werden gedood. Volgens de priester vervloekte de dader God en het Christendom en daarom moet de gedode zuster in zijn ogen worden beschouwd als een ‘martelaar van Christus’. Volgens zijn reconstructie trachtte de religieuze de aandacht te trekken van de gewapende jonge man om de mensen die nog in de kerk waren in staat te stellen te vluchten. De aanval in de Verrijzeniskerk in Sakhalin vond plaats na een ander incident een paar dagen geleden dat Rusland schokte; een schietincident in een middelbare school in Moskou waarbij een student een professor en een politieagent doodde en een hele klas leerlingen een half uur gijzelde.

Bron: AsiaNews
Foto: nl.wikipedia.org