"Jihadisten uit op kloof tussen moslims en christenen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Als de jihadisten in Syrië de overhand krijgen, zal de haat tussen de gods- diensten toene- men. Dat heeft de melkitisch-katholieke patriarch van Damascus...
20150512Syrie01

Als de jihadisten in Syrië de overhand krijgen, zal de haat tussen de godsdiensten toenemen. Dat heeft de melkitisch-katholieke patriarch van Damascus, Gregorius III Loutfi Laham, gezegd in een interview met de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Samen met imams

"Het is het doel van de jihadisten om haat te zaaien tussen christenen en moslims. Het gevaarlijkst is wanneer haat bezit neemt van de harten. Wij werken daarom samen met de imams, zodat dit niet gebeurt."

Tot de Syrische burgeroorlog in 2011 begon leefden moslims en christenen er in relatieve harmonie Maar "hoe langer deze oorlog duurt hoe meer wij deze relatie dreigen te verliezen", aldus Laham.

Slachtoffers

Volgens de patriarch zijn tot op heden meer dan honderd kerken van verschillende denominaties vernietigd. Hij schat dat tot rond tweeduizend christenen, zowel soldaten als burgers, zijn omgekomen.

Pluralisme

De patriarch benadrukt de betekenis van de christelijke aanwezigheid in Syrië en het hele Midden-Oosten. "Wij christenen hebben een roeping hier. Zonder christenen zou er een exclusief islamitische wereld overblijven. Wij zijn de drijvende kracht achter het pluralisme in de Arabische wereld. Iedereen die opkomt voor onze aanwezigheid komt alleen op voor christenen, maar ook voor de moslims in de regio."

Gebed

Ook wijst hij op het grote belang van het gebed voor de beëindiging van de oorlog. Hij drong aan: "Het is volkomen onjuist om te denken dat de westerse christenen de christenen in het Oosten kunnen helpen door hen wapens te geven. De enige oplossing is vrede. Wapens zijn niet afdoende. Elke oorlog eindigt aan een ronde tafel waaraan een oplossing wordt gezocht."

Bron: ACN, foto freesyrianpress