In Maleisië is begin deze week een groep strijders gearresteerd onder wie zich leidende figuren van de jihad in het land bevinden en activisten in het recruteren van strijders in het Midden-Oosten. Dat zeggen autoriteiten in Kuala Lumpur. Zij wijzen er op dat op de lijst arrestanten ook een dicht bij een minister staande figuur staat, een voormalig jihadist betrokken bij het Syrische conflict en een expert op Facebook en sociale netwerken die studenten benadert. Verder is een middelbare scholier van 14 jaar en een heel gezin van vijf opgepakt.
Onder de groep gearresteerden waren ook personen die actief betrokken waren bij het rekruteren van strijders voor de milities van de Islamitische Staat (IS). Bronnen bij de politie vertelden dat zij IS in Syrië steunen en het internet gebruiken om steeds jongere mensen aan te trekken. Hetgeen indirect bevestigt dat IS kindsoldaten gebruikt. Van de gearresteerden spelen er drie een persoonlijke en individuele rol om reizen naar Syrië te bevorderen, organiseren en financieren.
Lid van de groep was ook een vertrouweling van de Maleisische minister van energie, groene technologie en water, wiens taak het was de trips naar Syrië te financieren. Hij had banden met mensen van de Filipijnse extreem islamitische groep Abu Sayyaf, die op de lijst van meest gezochte groepen in het land staan. Hij werd opgepakt met een 34-jarige jihad-strijder in Syrië en een 37-jarige internet expert, die verantwoordelijk is voor propaganda.
Zoals AsiaNews onlangs meldde zijn fundamentalistische bewegingen en lokale moslim-leiders geïnspireerd door de acties van de soennitische strijders en willen de strijd voor vestiging van een kalifaat ondersteunen, die nu ook in Azië gevoerd wordt. Extremistische cellen en leden die actief zijn in rekruteren zijn evenals in Indonesië ook in het naburige Maleisië actief. Leden daarvan zijn al bezig voorbereidingen te treffen voor aanslagen op cafés , disco’s en dromen van het islamitische kalifaat. Sinds april zijn 37 verdachten gearresteerd, hebben minstens 30 burgers het land verlaten om naar Syrië te gaan en zijn er zo’n 15 zijn gedood in de strijd. Maleisië heeft 28 miljoen inwoners, van wie 60 procent soennitische moslim is. Over het algemeen gaat het om een gematigde vorm van de islam en er zijn de laatste jaren geen ernstige incidenten geweest.
Bron: AsiaNews
Foto: josstrenghold