Jihadisten bombarderen Christelijke wijken Aleppo

woensdag, 05 oktober 2016
Nieuws
Terwijl de bombardementen op Oost-Aleppo wereldnieuws zijn, beschieten rebellen gericht christelijke wijken in het westen van de stad.
save_aleppo

De aanval begon vorige week vrijdag met gericht vuur op de vooral door Armeniërs bewoonde wijken Nor Kiugh en Villa. Volgens lokale ooggetuigen zou Al Nusra achter de beschietingen zitten, in opdracht van Turkije. Bij de beschietingen kwamen vier mensen om het leven. Bij een eerdere beschieting van een andere Armeense wijk werd een persoon gedood. Er vielen verschillende gewonden, van wie twee ernstig.

Gericht tegen burgers
Volgens een lokale Armeense krant, zou Turkije het via zijn “lokale agenten” op de burgers gemunt hebben. Naast de moslimfundamentalistische Al Nusra zou het gaan om Turkmeense groepen en de El Nur Eddin Zanki-beweging. Tussen 23 en 30 september werden vanuit Oost-Aleppo vooral christelijke wijken onder vuur genomen, waarbij 57 doden vielen, onder wie twintig kinderen. Nog eens 167 mensen raakten gewond.

Ook moslims onder vuur
Een aantal andere christelijke wijken zijn vooral het doelwit van raketbeschietingen en sluipschuttervuur. Vrijdag werden in West-Aleppo moslims door Al Nusra met raketten beschoten toen zij na het vrijdagmiddaggebed hun moskee verlieten. De Armeense gemeenschap in de stad heeft bij monde van de lokale krant de hulp van alle Kerken ingeroepen om “een einde te maken aan de bombardementen op onschuldige burgers in beide zijden van de stad”. De krant bedankte paus Franciscus ervoor dat hij het drama van de stad tijdens zijn reis naar de Kaukasus opnieuw aan de orde had gesteld.

Bron: Katholiek Nieuwsblad