Jezuïeten Aleppo beschoten: "De Heer is solidair"

dinsdag, 13 december 2016
Nieuws
"Op de muur, verschroeid en zwart met rook, hangt onze gekruisigde Heer verbrijzeld en verminkt door geweervuur", schrijft een Jezuïet uit Aleppo na een bomaanslag op hun klooster.
20161212-Aanslag-op-Centrum-Jezuïeten-Aleppo

8 december 2016
In de afgelopen dagen is er veel nieuws binnen gekomen. De regeringstroepen heroveren de zones waarover ze de controle verloren in 2012. De mensen hier hopen dat deze militaire actie de rebellen eindelijk verwijdert en dat we niet langer hun bombardementen hebben. Het Centrum van de Jezuïeten bij de kerk van Sint Vartan is ook getroffen, zoals de foto hierboven laat zien. De muren zijn verkoold en zwart, onze gekruisigde Heer is doorzeefd met kogelgaten, verminkt… Al vijf jaar hangt Hij zo op het kruis, in solidariteit met ons lijden en ons isolement. Hij is er nog steeds, verminkt, net als onze stad, en openbaart aan ons het lijden van God, geconfronteerd met de wreedheid van de mens.

De toestand van de stad in de buurt van Sint Vartan is schokkend, met niets dan ruïnes. Burgers uit de oostelijke gebieden beginnen ons te overspoelen in. Helaas grijpen veel organisaties, zelfs humanitaire organisaties, de mogelijkheid aan om geld te verdienen. Iedereen probeert om psychologische ondersteuning te bieden. Het is gemakkelijk te doen en zeer winstgevend. Je zet wat muziek op, danst rond op je plaats en keert dan terug naar huis. Het maakt niet uit of de kinderen die deelnemen het koud hebben of niet. Het doet er niet toe of ze deelnemen aan je feest of niet. Het maakt niet uit of dit hun meest dwingende noodzaak is en of ze in een psychologische toestand verkeren waarin ze daadwerkelijk kunnen profiteren van de zogenaamde "psychologische ondersteuning". Het enige dat telt is om het werk te doen en in ruil geld te krijgen. Er zijn zelfs organisaties die in grote aantallen opduiken als er een tv-camera draait, maar weer verdwijnen zodra het filmen stopt. Anderen distribueren voedsel door het te gooien naar mensen alsof ze wilde dieren zijn en geen mensen.

In Jibrine (ten westen van de luchthaven), waar de vluchtelingen onderdak krijgen, hebben we de Palestijnse Rode Halve Maan leren kennen. Deze organisatie probeert iets te doen, maar heeft niet de middelen. De Syrische Rode Halve Maan ondersteunt hen niet want dat is de taak van de UNRWA. En die helpt weer niet, omdat de begunstigden geen Palestijnen zijn. De plaatselijke en internationale organisaties komen in om hulpgoederen te verdelen en gaan vervolgens weg zonder met deze Palestijnen samen te werken, die in feite proberen om de Syrische vluchtelingen te helpen. Zij hebben 506 families in nood geïdentificeerd.

9 december 2016
Blijkbaar zijn duizend vluchtelingen aangekomen in Jibrine. Ze zijn hongerig en hebben dringend onmiddellijke hulp nodig.

11 december 2016
Het was rond 5:45 uur gisteravond. Elke zaterdag komen de mensen van de CVX naar onze woning voor een half uur van meditatie, gevolgd door de Heilige Mis. Maar deze week geeft pater Ziad hun retraite in het klooster van de zusters Franciscanessen. Ik was in mijn kantoor en stond op het punt naar de Mis te gaan. Plotseling was er een hevige explosie, gevolgd door een tweede. Ik wierp me op de grond en een derde explosie volgde. Na een paar momenten van rust, kwam ik uit mijn kantoor om overal verwoesting te zien. Toen was er nog een vierde explosie en wierp ik me opnieuw op de grond, op de puinhopen van het gebroken glas. Ik wachtte een paar momenten tot er rust was, toen stond ik op.

Vier granaten waren gevallen, één op ongeveer 40 meter afstand, een ander had ons geraakt, een derde landde op het huizenblok naast ons, de vierde op ongeveer 20 meter afstand. Een van de vier granaten had ons woonhuis geraakt tussen de eerste en tweede verdieping.

Soms, in het gezicht van een ramp, denken mensen dat God niet zou moeten toestaan ​​dat zoiets gebeurt. Maar wij, die leven met de dood – vermijdbaar, want we konden het te vermijden door naar buiten de stad te verhuizen – kunnen zien dat God er altijd is. Zijn voorzienigheid verlicht het kwaad in de mate waarin de vrije wil van de mens dit "toestaat."