Jezuïet in Aleppo roept op tot verzoening

donderdag, 15 december 2016
Nieuws
ACN-20161215-49326

Gisteren is in de fel bevochten Syrische stad Aleppo een wapenstilstand in werking getreden. De Jezuïet pater Ziad Hilal, projectverantwoordelijke voor Kerk in Nood (ACN) in Aleppo, doet in een interview met Kerk in Nood een beroep op "partijen betrokken bij het conflict en het Westen om zich te onthouden van provocaties en te werken aan verzoening.”

Door Andrea Krogmann

Pater Ziad Hilal, wat is de huidige situatie in Aleppo? Wordt de wapenstilstand gerespecteerd?
In onze regio is het nu rustig. Veel mensen kwamen uit het oosten van de stad naar het westen. Er zijn veel organisaties om hen te helpen. Het was een zeer koude dag.

Maar een paar dagen geleden was ons klooster doelwit van een aanval. In ons gebouw was er op zaterdagavond om zes uur een raketinslag, die heeft geleid tot materiële schade. Rond die tijd vieren we weer normaal de Mis in onze kerk, maar op deze zaterdag waren we op retraite bij een zustergemeenschap. Dit heeft ons gered!

Hoe schat u de actuele situatie in het oosten van Aleppo in?
Voor het eerst in vijf jaar kon ik vandaag een bezoek brengen aan het oostelijke deel van de stad en er een beeld bij krijgen, in het bijzonder over de situatie in de Christelijke wijk Al-Midan. Wat je ziet, is totale vernietiging. Ook ons ​​centrum Saint Vartan is zeer zwaar beschadigd. En er zijn zelfs nog twee districten waar de rebellen weerstand bieden. Waarom ze dat doen, begrijp ik niet, want uiteindelijk hebben ze geen keus.

Kon u zonder problemen naar het oostelijk deel?
Ja, ik werd goed ontvangen. Er zijn controleposten van het leger, maar ik werd zonder enige problemen doorgelaten.

Media melden massamoorden op burgers door het Syrische leger en zijn bondgenoten …
Ik heb twijfels over deze rapporten. Misschien zijn er individuele gevallen, maar we hebben hier niets gehoord. U moet weten dat deze dagen veel valse informatie en valse beelden worden verspreid. Lokale organisaties zoals het Rode Kruis hebben dit soort mededelingen tot dusver niet gedaan. Het probleem is dat mensen de neiging hebben om te overdrijven. We moeten nu niet provoceren, maar rustig blijven. Het gaat er nu om mensen te bemoedigen elkaar te ontvangen en te durven verzoenen.

Ziet u tekenen van verzoening?
Nog niet. We hebben de stad verwoest omdat we tot dusver niet in staat waren tot dialoog. We hebben onze beschaving verloren, onze geschiedenis vernietigd. Waarom? Dat is een tragedie.

Veel Syriërs geven de schuld van de oorlog voornamelijk aan buitenlandse krachten
We kunnen niet met de vinger naar de ander wijzen. Ten eerste hebben we zelf schuld. Anderzijds moet gezegd worden dat de media een slechte rol spelen in deze oorlog. Ze provoceren beide kanten en spelen ze tegen elkaar uit. Deze provocaties moeten stoppen.

Heeft u hoop op een toenadering, nu het oostelijk deel van de stad vrijwel bevrijd is?
De strijd om Aleppo was fel. De stad is volledig verwoest en alleen het overeenkomen van een wapenstilstand was een onzalig spel dat geduld vereiste. Maar we moeten de hoop levend houden, wat is anders de reden waarom we nog steeds hier zijn? Aleppo heeft in de loop van haar geschiedenis vele veroveraars gekend. Duizenden stierven er en de stad werd herhaaldelijk verwoest. Toch is het steeds opnieuw teruggekomen. Laten we het hopen!

Is er iets dat het Westen nu kan doen?
Ten eerste: Stop de provocatie! Roep de politici tot bezinning, zodat ze op zoek gaan naar een gematigde taal en verzoening. Het Midden-Oosten moet een vreedzame regio worden, waarin allen vreedzaam samenleven. Anders wordt het voor ons een hel.

Kerk in Nood heeft sinds het begin van de Syrische oorlog in maart 2011 noodprojecten gefinancierd voor een bedrag van ongeveer € 15.000.000. De hulporganisatie dringt aan op meer donaties voor Syrië, met name voor de voortzetting van voedselhulp en kleding, verwarming en onderdak voor de komende wintermaanden.