Jeruzalem, godsdienstvrijheid en christelijke aanwezigheid op synode

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschoppensynode voor het Midden-Oosten, die afgelopen zondag is begonnen in Rome, concentreert zich niet op de politieke problemen in de regio, maar op de noodzaak van een actieve, apostolische, christelijke aanwezigheid. Dat zegt... 
20101007middenoosten01

 

De bisschoppensynode voor het Midden-Oosten, die afgelopen zondag is begonnen in Rome, concentreert zich niet op de politieke problemen in de regio, maar op de noodzaak van een actieve, apostolische, christelijke aanwezigheid. Dat zegt een priester die door de paus is gevraagd als expert deel te nemen.

Pater Samir Khalil Samir, die regelmatig over het Midden-Oosten spreekt voor AsiaNews, legde uit dat de kracht van de christelijke Kerken een essentiële component is voor elk programma voor vrede en welzijn in de regio. Hij legde nadruk op godsdienst-vrijheid voor Christenen en de noodzaak om jonge Christenen ertoe te brengen dat ze actief blijven in het openbare leven. "Dit moet de synode grondig onderzoeken," zei hij. "Ben niet bang, blijf in het Midden-Oosten, maar blijf de schoonheid van het Evangelie verkondigen."

Samir merkte op dat recente spanningen in het Midden-Oosten toegeschreven moeten worden aan een conflict tussen Sjiieten en Soennieten toegespitst op Hezbollah. Over het probleem tussen de Israëli’s en de Palestijnen stelde hij dat de beste tactiek zou zijn andere Arabische landen daar bij te betrekken opdat zij de Palestijnen bemoedigen een eind te maken aan de patstelling. "Als we werkelijk vrede willen moeten we enkele principe afspraken maken en ze in praktijk brengen: twee staten met duidelijke grenzen. Helaas heeft Israël de grenzen nooit geaccepteerd, terwijl er aan Palestijnse zijde nog altijd mensen zijn die het bestaansrecht van Israël verwerpen."

Status Jeruzalem

Volgens aartsbisschop Fouad Twal, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, kwam het idee van een synode over het Midden-Oosten vorig jaar naar boven nadat de paus de problemen in het Heilig Land bij zijn bezoek gezien had. Sprekend over de behoefte aan samenhangende actie van de vele Christelijke gemeenschappen in de regio, inclusief de aanwezigheid van oosterse katholieke Kerken, zei de patriarch dat de kracht van de Kerk en de status van Jeruzalem, belangrijke onderwerpen zijn voor de synode. "Jeruzalem is," aldus Twal. " de sleutel voor meer vrede." (Bron: AsiaNews)