Jemen: brand gesticht in katholieke kerk

vrijdag, 18 september 2015
Nieuws
In de havenstad Aden in Jemen is een katholieke kerk in vlammen opgegaan. Vermoed wordt dat al-Qaeda achter de daad zit.

De kerk van Sint Jozef in Aden, de belangrijkste stad in het zuiden van Jemen, werd volgens ooggetuigen dinsdag door een aantal mannen geplunderd. Gisteren arriveerden een aantal gemaskerde militairen bij de kerk die het gebedshuis in brand staken. Inwoners van Aden vermoeden dat de brand het werk is van een groep die verbonden is aan al-Qaeda.

Machtsstrijd
In Jemen is al jaren een strijd om de macht gaande tussen de regering van het land en de Houthi’s, een sjiitische rebellenbeweging. De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen. De rebellen grepen de macht, maar worden sindsdien bestreden door een internationale coalitie, onder meer bestaande uit Saoedi-Arabië. Volgens gegevens van de VN zijn er de laatste twee maanden meer dan 1500 burgerslachtoffers gevallen in de strijd.

Al-Qaeda
Ook al-Qaeda vecht in Jemen om de macht. Het land is een kweekvijver voor de terroristische organisatie, met name in het zuiden. De katholieke kerk die in brand is gestoken ligt in een deel van de stad Aden dat in juli werd ingenomen door troepen die trouw zijn aan de huidige president Abdel Rabbo Mansour Hadi. De kerk van Sint Jozef is de oudste kerk van Aden en dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw toen Aden nog een Britse kroonkolonie was.

In Jemen waar de islam staatsgodsdienst is en 99,1% van de ruim 26 miljoen inwoners islamitisch is, woont een hele kleine minderheid van katholieken. Hun aantal wordt geschat op ongeveer duizend. De meeste van hen zijn buitenlanders werknemers afkomstig uit Azië.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/VI
Foto: Liveleak.com, dadori