Italiaanse pater overleeft aanslag Bangladesh

maandag, 23 november 2015
Nieuws
Een Italiaanse priester en arts, pater Piero Parolari, is woensdag op klaarlichte dag beschoten in het Dinajpur district in Bangladesh. Christenen en moslims scharen zich achter de missionaris, die aan een moordaanslag is ontkomen.

De Italiaanse pater en arts, die sinds 1985 in Bangladesh verblijft, werd woensdag aangevallen. Hij is opgenomen in het militaire ziekenhuis van Dhaka. De gezondheidstoestand van pater Parolari is aan de beterende hand, maar hij spreekt met moeite en herinnert zich niets van de aanslag.

“Ondanks de voortdurende bedreigingen van buitenlanders, verwachtte niemand dat pater Parolari zou worden aangevallen”, vertelt een katholieke bron die anoniem wil blijven. “Iedereen heeft waardering voor zijn missiewerk onder de zieken in het plaatselijke hospitaal. Op de ochtend van de aanval was hij op weg naar het Medische College om twee kinderen op te zoeken die bij een ongeluk gewond waren geraakt.”

Trend van aanslagen op buitenlanders
De toestand blijft gespannen voor buitenlanders in dit land, waar andere geestelijken met de dood zijn bedreigd. “Niemand verwachtte de aanslag. Pater Piero is een graag geziene en gerespecteerde missionaris”, aldus de anonieme bron. Het leger is waakzaam ten aanzien van de veiligheid van de geestelijken in Dinajpur. De situatie is gespannen voor buitenlanders. Twaalf andere priesters en een dominee hebben doodsbedreigingen ontvangen. Volgens de Daily Star zouden daaronder vijf schriftelijke “waarschuwingen” zijn dat betrokkenen nog maar 3 of 4 dagen te leven hebben.

“De situatie is ernstig en de christelijke gemeenschap is bang. De missionarissen van het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies (PIBM) staan nog steeds onder toezicht van het leger. Militairen hebben bij priesters en missionarissen aangedrongen op voorzichtigheid. De geestelijken hebben volledige bewegingsvrijheid, maar moeten niet alleen op pad gaan.”

De missionarissen van PIBM hebben veel boodschappen van vriendschap en solidariteit ontvangen van moslims. Leden van de plaatselijke bevolking hebben aangeboden bij toerbeurt het leger te helpen om de veiligheid van de geestelijken te waarborgen.