Italiaanse missionaris bedreigd en geslagen in Centraalafrikaanse republiek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Italiaanse pater Carmeliet Aurelio Gazzera is op maandag 16 september door aanhangers van het rebellenverbond Seleka met een pistool bedreigd en in het gezicht geslagen. Dit berichtte de...
20130924CAR_pater_Aurelio_Gazzera

De Italiaanse pater Carmeliet Aurelio Gazzera is op maandag 16 september door aanhangers van het rebellenverbond Seleka met een pistool bedreigd en in het gezicht geslagen. Dit berichtte de missionaris aan Kerk in Nood.

De sinds twintig jaar in de centraalafrikaanse republiek werkzame pater Karmeliet had een basis van de rebellen opgezocht om te bereiken dat gevangenen zouden worden vrijgelaten en om tegen gewelddadige overvallen, folteringen en moorden te protesteren. Reeds bij zijn aankomst op de rebellenbasis hadden zij gedreigd hem te doden, zo bericht Gazzera.

"Toen ik verklaarde waarom ik gekomen was, antwoordde de commandant mij, dat zij soldaten waren en dat zij konden doen wat zij wilden. Op dit moment kwam een andere aanvoerder het vertrek binnen en hij brulde dat hij mij zou doden. Ik had niet het recht daar te komen en mij voor gevangenen in te zetten, schreeuwde hij. Hij bedreigde mij met een pistool en gaf mij een oorvijg",
aldus de missionaris.

Het rebellenverbond ‘Seleka’ werd weliswaar afgelopen vrijdag (13/9) door de, via een oproer in maart aan de macht gekomen president Djotodia, officieel opgeheven, toch bevinden zich nog steeds rond de 25000 ‘Seleka’ rebellen in het land. "Hoe lang zal deze hel nog duren? Er zijn geen duidelijke maatregelen, die ervoor zouden kunnen zorgen, dat de rebellen hun wapens neerleggen", verklaart de missionaris. Nog maar enklele dagen geleden waren in het noorden van het land weer hevige gevechten opgelaaid. In de afgelopen maanden waren kerken, kerkelijke instellingen, priesters en nonnen herhaaldelijk het doel van aanvallen.

Bron: Kerk in Nood

Vertaling: L.M. Vencken

Foto: Redacon.it