Israëlische leger vernietigt boomgaard van Palestijns Christelijke familie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. De Tent of Nations is het...
20140521DaoudNassar_small

In de ochtend van 19 mei 2014 heeft het Israëlische leger ruim 1500 fruitbomen op het land van de Tent of Nations verwoest. De Tent of Nations is het boerenbedrijf van de Palestijnse christelijke familie Nassar, dat ook gebruikt wordt als ontmoetingsplek voor christenen, joden en moslims en dialoog faciliteert onder het motto: "Wij weigeren vijanden te zijn." Daoud Nassar, directeur van de Tent of Nations, schreef: "De Israëlische bulldozers kwamen naar de vruchtbare vallei van de boerderij waar we tien jaar geleden fruitbomen hebben geplant en verwoestten er de terrassen en al onze bomen. Meer dan 1500 abrikoos- en appelbomen, evenals wijnstokken, werden vermorzeld."

Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood, spreekt zijn afschuw uit over deze misdaad van het Israëlische leger. Hij zegt: "Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat het leger een boer die slechts uit is op vrede en zijn bedrijf draaiende probeert te houden zo mishandeld. Juist op het moment dat deze bomen vrucht gaan dragen en voor een inkomen gaan zorgen voor deze boerenfamilies worden ze vernietigd. Deze familie wordt hierdoor een zeer zware klap toegebracht in de strijd om hun land."

De familie Nassar beschikt over eigendomsbewijzen van het land die teruggaan op de Ottomaanse tijd. Al jaren staat de familie onder grote druk om het land te verkopen aan de staat Israël. Het land zou dan gaan horen bij een ring van illegale nederzettingen rondom Bethlehem. De familie Nassar heeft al jaren geleden zijn rechten op het land aanhangig gemaakt bij het Israëlische Hooggerechtshof.

De Tent of Nations is niet de enige plek die te maken heeft met dreigende annexatie of verwoesting van bomen. In Beyt Jala dreigen 58 merendeels christelijke families door de bouw van de muur gescheiden te worden van hun olijfboomgaarden. De uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof over deze zaak wordt vlak na het Pausbezoek verwacht. Na deze provocatie wordt die uitslag niet met vertrouwen tegemoet gezien.

Onheilspellend zijn ook het toenemende aantal price tags: vandalisme bij moskeeën en kerkgebouwen door radicale Israëli’s in reactie op het verwijderen van illegale nederzettingen op de West Bank. Kortom, op allerlei vlakken staan de Palestijnse christenen en de Palestijnen in het algemeen, ernstig onder druk. Vrienden van Sabeel Nederland en Kairos Palestina Nederland roepen op tot solidariteit en betrokkenheid bij Palestijnen en Joden die zich inzetten voor een rechtvaardige vrede.