Israël: vandalen bekladden katholiek klooster met haatteksten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het katholieke Deir Rafat klooster in de buurt van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is door vandalen beklad met haatteksten.
20140204_Israel01

Het katholieke Deir Rafat klooster in de buurt van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is door vandalen beklad met haatteksten.

Op de buitenkant van de kloostermuren stond in het Hebreeuws onder meer de leus "Amerika is gelijk aan nazi-Duitsland". Ook waren er slogans tegen het Midden-Oosten en de vredesbesprekingen met de Palestijnen op de muren aangebracht. Verder werden in enkele teksten Jezus en Maria gekleineerd. Dat heeft de Israëlische politie dinsdag bekendgemaakt. Daarnaast hebben de vandalen de banden van de auto’s in de buurt van het klooster kapot gesneden.

De politie verdenkt "extremistische Joodse kolonisten" van de graffiti op de kloostermuren en de vernielingen van de auto’s. Een kleine groep radicale Israëlische kolonisten, die volgens de politie uit voornamelijk tieners en jonge mannen bestaat, heeft in de afgelopen jaren herhaaldelijk kerken, moskeeën en zelfs Israëlische militaire bases met leuzen beklad. Hun protest is een vergelding voor de Palestijnse aanvallen en richt zich tegen het beleid van de Israëlische regering, wat zij als pro-Palestijns ervaren. Israëlische politici, van links tot rechts, hebben het vandalisme veroordeeld.

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, heeft het klooster bezocht, dat beheerd wordt door zusters van de heilige Dorothea. "Dit is slecht voor Israël, voor ons en voor iedereen. In dit Heilig Land kunnen we deze acties niet gebruiken. Vooral dit soort acties tegen een klooster waar zusters gewoon bidden voor vrede. Zij zijn niet betrokken bij de politiek. Dit is een slecht teken en wij betreuren het zeer", zei Twal.

Het Deir Rafat klooster werd in 1927 gebouwd door de toenmalige Latijnse patriarch van Jeruzalem, Luigi Barlassina. Het klooster ligt op zo"n 26 kilometer ten westen van Jeruzalem.