‘s Winters is het heel erg koud in Litouwen. 30 graden onder nul is geen uitzondering. De kinderen van de parochie van de H. Geest in Grigiskes, niet ver van Vilnius, kunnen dan niet naar de kerk omdat zij anders kou vatten. ‘ Wij zouden zo graag naar de kerk gaan, maar we mogen niet van onze ouders als het zo koud is ‘, schrijven zij ons.
De kerk van de H. Geest heeft namelijk geen isolatie. En je bevriest er letterlijk. Dit geldt ook voor het parochiehuis waar het godsdienstonderwijs wordt gegeven. ‘ Wij kleden ons warm aan voor het godsdienstonderwijs, drinken warme thee om ons te verwarmen ‘, zo vertellen ons de kinderen die dapper de godsdienstlessen van de zusters volgen met sjaals om hun nek en wollen mutsen op hun hoofd. Zij komen ook graag naar het parochiehuis in hun vrije tijd. Zij helpen de kerk te schilderen, zetten de kerststal op, doen kleine klusjes en ontmoeten er elkaar om te spelen, te schilderen en knutselen. Bovendien vergeten zij ook de mensen niet die het minder goed hebben dan zij. Onlangs zijn zij met de zuster op bezoek geweest in het kindertehuis bij de weeskinderen of de kinderen die niet bij hun ouders kunnen wonen. Er zijn hier heel veel gebroken gezinnen. Er is veel werkloosheid en het komt vaak voor dat een van de ouders dan naar het buitenland gaat om er werk te vinden en wat geld mee naar huis te brengen. In Oost-Europa hoor je steeds vaker de term ‘ Eurowees ‘. De ellende splijt de gezinnen. De kinderen worden aan hun lot overgelaten, zonder toezicht. Voor activiteiten in de sportverenigingen en andere kwalitatief goede activiteiten moet worden betaald, maar deze gezinnen hebben geen spaargeld. Der parochies spelen op dit gebied een belangrijke rol omdat zij zich over deze kinderen ontfermen, hun bescherming en veiligheid bieden en hun de mogelijkheid geven hun vrije tijd goed te besteden. De parochie van de Heilige Geest biedt bijvoorbeeld allerlei activiteiten aan en organiseert ook zomerkampen in de bergen, waar de kinderen kunnen bijkomen.
De hoge werkloosheid leidt ook tot veel alcoholisme. Voor deze mensen heeft de parochie een groep opgericht van anonieme alcoholisten. ‘ Veel intelligente volwassenen, tussen de 30 en 45 jaar, zijn alcoholist geworden en komen naar deze groep in de hoop hun verslaving de baas te worden ‘ zo vertelt Andzej Andzejevski, pastoor van de parochie.
Van de 12.000 inwoners in deze stad zijn er 8.000 katholiek. Litouwen is het enige land van de voormalige Sovjet-Unie met een meerderheid aan katholieken, maar de Kerk staat nog voor een groot aantal uitdagingen na zoveel jaren communistische overheersing. Er moet nog veel worden wederopgebouwd en vernieuwd. De toetreding van de Baltische staat tot de Europese Unie heeft de Kerk geen enkel voordeel gebracht. Daarbij komt dat er ook in Litouwen tegenwoordig – zoals in de meest landen van de zogeheten "vrije wereld"- een wind waait die zich verzet tegen de verdedigers van de christelijke waarden en het christelijke mensbeeld. Het is dan ook extra verheugend dat de kinderen vrijwillig naar de kerk willen komen en de godsdienstlessen willen bijwonen en dat de mensen de H. Mis willen bezoeken. Het zou wel heel erg zijn als dat zou mislukken omdat de kerk en de lokalen voor de cursussen ‘s winters niet voor een ijskast onderdoen. Als er nu iemand niet komt wegens de kou, komt hij misschien niet meer terug en verliest hij vervolgens het contact met de Kerk.
‘ Wij willen graag bidden in de kerk. Misschien kunt u ons helpen om onze kerk te verwarmen door geld te sturen ‘, schrijven de kinderen ons vol vertrouwen. Wij willen hen niet teleurstellen en hebben hun 25.000 euro beloofd.