De Indonesian Ulema Counsel (MUI) heeft opnieuw een controverse teweeg gebracht over het feit dat de islam niet onderwezen wordt in katholieke scholen in het land. Het jongste geval deed zich voor inzake een katholieke school in Centraal Java. Vorig jaar was het debat wekenlang voorpaginanieuws in Bliltar (Oost Java) en Tegal totdat moslim ouders katholieke scholen gingen verdedigen, waar hun kinderen studeerden. Ze wezen op het hoge niveau van het onderwijs aan die scholen.
Hartoyo, de leider van de MUI in Klanten, drong er op aan dat alle privé-scholen, ook de katholieke, gekwalificeerde leraren in dienst moesten nemen om les te geven in islam. In zijn ogen is de afwezigheid van islam-leraren een ernstige schending van de wet omdat elke student les moet krijgen in zijn of haar eigen godsdienst. De lokale afdeling van privé-scholen (BMPS) stemde daarin toe. Aangezien er niet genoeg leraren zijn, die les kunnen geven in de islam stelde de afdeling voor dat er een zo goed mogelijke oplossing voor het probleem moest worden gevonden.
In werkelijkheid volgen Indonesische privé-scholen, inclusief de katholieke, al decennia de regel dat zij niet verplicht zijn cursussen over de islamitische godsdienst te geven of vrijaf te geven om de koran te lezen, zoals op staatsscholen gebeurt. Wel voorzien ze in seminars en lezingen over de christelijke godsdienst en catechese. Moslimstudenten op katholieke scholen krijgen lessen in islam die gesponsord worden door hun eigen islamitische gemeenschap. Schoolleiders verzekeren islamitische ouders ervan dat katholieke scholen niet zullen proberen studenten te bekeren. En dat zieltjeswinnarij uitgesloten wordt.Tientalen jaren was deze praktijk geen probleem. Tot vorig jaar toen leider van de MUI een stormachtige demonstratie organiseerden die eiste dat de islam onderwezen moest worden, hetgeen uitvoerig verslagen werd door lokale media. Voor de meesten mensen gaat het hier over een politiek strijd in plaats van een spiritueel debat.
De afgelopen jaren hebben Indonesische autoriteiten herhaaldelijk toegegeven aan druk van de MUI, die gedragsregels en morele voorschriften wil doorvoeren zoals dat in Atjeh gebruikelijk is waar vrouwen geen onzedelijke broeken of rokken mogen dragen. In maart 2011 kreeg een persoon die de vlag had gehesen zweepslagen "omdat Mohannmed dat nooit deed". Ook viel het facebook omdat het amoreel was, evenals yoga , roken en het recht de stemmen, vooral voor vrouwen.
Bron: AsiaNews
Foto: beagle.vpro.nl