Islamitische terreurgroep Boko Haram pleegt opnieuw massamoorden in Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in Nigeria opnieuw massamoorden gepleegd.
20142002_Nigeria01

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in Nigeria opnieuw massamoorden gepleegd.

Zondag kwamen bij een aanval van Boko Haram op het dorp Izge Rana in het noordoosten van Nigeria 106 mensen om het leven. Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides op basis van verhalen van ooggetuigen.

Volgens ooggetuigen schoten de gewapende islamitische extremisten tientallen mensen neer terwijl ze ‘Allahu akbar’ schreeuwden. Van andere slachtoffers in het dorp werd de keel doorgesneden.

Verder werden, net zoals bij eerdere aanvallen van Boko Haram, huizen en winkels geplunderd en platgebrand. Lokale autoriteiten hebben er bij de overheid op aangedrongen om meer soldaten te sturen in de strijd tegen Boko Haram.

Woensdag kwamen bij een aanval van Boko Haram op de stad Bama, niet ver van Izge Rana, minstens 47 mensen om het leven. Volgens lokale autoriteiten schoten de terroristen op een school. Ook werd het paleis van de traditionele heerser van de deelstaat Borno in brand gestoken.

De islamitische terreurgroep Boko Haram wil in Nigeria de sharia, het islamitisch recht, invoeren. Boko Haram voert sinds 2009 geregeld aanvallen uit op de Nigeriaanse bevolking. Deze hebben tot nu toe aan duizenden mensen het leven gekost.

De voorzitter van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie en aartsbisschop van Jos, mgr. Ignatius Ayau Kaigama, zegt zich niet meer te verbazen over de bloedbaden die Boko Haram aanricht.

"Ze volgen een patroon dat gericht is op het terroriseren van de bevolking", aldus Kaigama.

Volgens de aartsbisschop moeten de autoriteiten het "probleem bij de wortel aanpakken". Kaigama vermoedt dat er groepen van buiten Nigeria hulp bieden aan Boko Haram om het land te ontwrichten.

"Helaas zijn de autoriteiten er tot nu toe niet in geslaagd om vrede en veiligheid te waarborgen voor de Nigeriaanse bevolking. Ondanks inspanningen en investeringen in middelen in de strijd met deze radicale groep, zijn beleidsmakers en het leger er niet in geslaagd om de kern van het probleem aan te pakken", aldus de aartsbisschop.